Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM SEB:s Boprisindikator

Publicerad: 6 September 2009, 22:00

En majoritet tror på stigande bostadspriser Enligt SEB:s Boprisindikator för september ser hushållen allt mer positivt på bostadsmarknaden. Mer än hälften tror på stigande priser det kommande året och bara drygt en av tio tror på fallande priser. Andelen som tänker binda räntan faller och hushållen spår att reporäntan ligger på 0,85 procent om ett år…


Källa: Pressmeddelande SEB, 2009-09-07

En majoritet tror på stigande bostadspriser

Enligt SEB:s Boprisindikator för september ser hushållen allt mer positivt på bostadsmarknaden. Mer än hälften tror på stigande priser det kommande året och bara drygt en av tio tror på fallande priser. Andelen som tänker binda räntan faller och hushållen spår att reporäntan ligger på 0,85 procent om ett år.

Av tillfrågade hushåll svarar 53 procent att de tror att priserna ska stiga det kommande året, mot 41 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser minskar till 13 procent, mot 19 procent förra månaden. Andelen som tror på stillastående priser faller något, från 34 procent till 29 procent.

Boprisindikatorn ligger nu på samma nivå som för två år sedan.

– Extremt låg ränta, stigande börs och något ljusare konjunkturutsikter har fått hushållen at se allt mer positivt på bostadsmarknaden. Eftersom majoriteten av bolåntagare väljer kort boränta slår Riksbankens räntesänkningar direkt och ger mer pengar i plånböckerna, något som sannolikt bidrar till att höja bostadshumöret. Dessutom är det, trots fortsatt stigande arbetslöshet, ganska få som oroar sig för att någon i hushållet ska bli av med jobbet, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

– När fler än hälften tror på prisuppgång och bara 13 procent på prisfall känns den befarade sättningen på bostadsmarknaden åtminstone för tillfället undanröjd.

Färre hushåll planerar att binda räntan

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 5 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är 3 procentenheter färre än förra månaden.

Hushållen tror att reporäntan ligger på 0,85 procent om ett år

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar hushållen i genomsnitt att reporäntan då ligger på 0,85 procent, att jämföra med 0,82 procent förra månaden.

Enkäten genomfördes före offentliggörandet av Riksbankens räntebeslut den 3 september.

– Hushållen litar visserligen inte på att Riksbanken håller kvar reporäntan på 0,25 procent ett år till, men tror ändå på en reporänta på under en procent. Det är sannolikt förklaringen till att så få tänker binda, säger Gunilla Nyström.

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning, som bygger på 1000 intervjuer, genomfördes under perioden den 26 augusti till den 2 september 2009.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.