Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM SEB:s Boprisindikator

Publicerad: 9 Maj 2010, 22:00

Fler hushåll tror på stigande bostadspriser Enligt SEB:s Boprisindikator för maj månad tror fler hushåll på stigande bostadspriser och färre än tidigare tror på fallande priser det kommande året. Hushållen tror att reporäntan ligger på strax under en procent om ett år och något fler hushåll än tidigare planerar att binda räntan…


Källa: Pressmeddelande SEB

Fler hushåll tror på stigande bostadspriser

Enligt SEB:s Boprisindikator för maj månad tror fler hushåll på stigande bostadspriser och färre än tidigare tror på fallande priser det kommande året. Hushållen tror att reporäntan ligger på strax under en procent om ett år och något fler hushåll än tidigare planerar att binda räntan.

SEB definierar Boprisindikatorn som skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i majmätningen på 41, en uppgång med 6 enheter sedan förra månaden.

Av tillfrågade hushåll svarar 54 procent att de tror att bostadspriserna ska stiga det kommande året, mot 50 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser är 13 procent, jämfört med 15 procent förra månaden. Andelen som tror på stillastående priser är 25 procent, jämfört med 30 procent i april.

Undersökningen genomfördes i huvudsak före såväl den kraftiga börsnedgången i kölvattnet av Greklandskrisen som beskedet om begränsningar i möjligheten att belåna bostäder.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar hushållen i genomsnitt att reporäntan då ligger på 0,97 procent, att jämföra med 1,03 procent förra månaden.

Något fler hushåll planerar att binda räntan

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 11 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en procentenhet fler än förra månaden.

Undersökningen har genomförts av Demoskop på uppdrag av SEB. Denna undersökning, som bygger på 1 003 intervjuer, genomfördes under perioden den 28 april till den 5 maj 2010.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.