Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM SBAB, Boräntenytt

Publicerad: 14 Januari 2009, 23:00

Långa statsobligationsräntor kan stiga snart Det ser lite ljusare ut på finansmarknaderna men konjunkturen fortsätter att försvagas mer än väntat och inflationen faller snabbt. Det skriver bolåneinstitutet SBAB i sitt nyhetsbrev Boräntenytt…


Källa: SBAB, Boräntenytt

Långa statsobligationsräntor kan stiga snart

Det ser lite ljusare ut på finansmarknaderna men konjunkturen fortsätter att försvagas mer än väntat och inflationen faller snabbt. Det skriver bolåneinstitutet SBAB i sitt nyhetsbrev Boräntenytt.

Liksom tidigare räknar SBAB med att Riksbanken sänker styrräntan från 2 procent till 1 procent vid nästa räntemöte (som äger rum den 10 februari) och tror att Riksbanken kommer att meddela att man avser att hålla räntan på denna nivå under en längre tid fram till mitten eller slutet av 2010. När det gäller långa statsobligationsräntor tror bolåneinstitutet på en stigande tendens, med förbehållet att det förutsätter att inte den finansiella krisen blir ännu värre.

Vidare konstaterar SBAB att situationen på de internationella finansmarknaderna har blivit lugnare de senaste veckorna och att aktiebörserna har återhämtat sig något från bottennivåerna i november samt att svängningarna har blivit mindre. De statliga garantiprogrammen och andra offentliga stödåtgärder har lett till att riskpremierna på räntemarknaderna avtagit och möjligheterna för banker och andra företag att finansiera sin verksamhet förbättrats.

SBAB skriver att konjunkturen viker allt snabbare och att den senaste konjunkturstatistiken nästan undantagslöst har varit svagare än väntat: ”Aktivitetsindex, som är en ledande indikator för BNP-utvecklingen, byggt på bland annat data över detaljhandelsomsättning, industriproduktion och utrikeshandel visar att tillväxten föll kraftigt i slutet av förra året. Andra framåtblickande indikatorer som hushållens förväntningar och inköpschefernas index är lika nedslående. Även arbetsmarknadsstatistiken visar på kraftiga försämringar de senaste månaderna”.

Inflationen går ner enligt SBAB, som pekar på att i december 2008 var den årliga prisökningstakten enligt Konsumentprisindex, KPI, 0,9 procent, det vill säga nästan 1 procentenhet lägre än vad Riksbanken räknade med i sin senaste prognos. Enligt SBAB beror Riksbankens prognosfel på en underskattning av genomslaget av räntesänkningen till boendekostnaderna: ”Inflationstakten enligt KPIF, som exkluderar de direkta effekterna av ränteförändringar, var 1,9 procent, vilket var 0,3 procentenhet lägre än Riksbankens prognos”.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.