Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

PM Riksbanken

Publicerad: 21 november 2011, 23:00

Viljan att ta risker har minskat
Svaga statsfinanser i euroområdet är den risk som främst kan påverka det svenska finansiella systemet. Viljan att ta risk har också minskat. Det visar Riksbankens riskenkät för hösten 2011…


Källa: Riksbanken

Viljan att ta risker har minskat

Svaga statsfinanser i euroområdet är den risk som främst kan påverka det svenska finansiella systemet. Viljan att ta risk har också minskat. Det visar Riksbankens riskenkät för hösten 2011.

Den risk som främst kan påverka det svenska finansiella systemet är att något land i euroområdet inte ska klara av att uppfylla sina finansiella åtaganden till följd av brister i statsfinanserna. Det anser aktörerna på den svenska ränte- och valutamarknaden enligt Riksbankens riskenkät.

En majoritet av de tillfrågade aktörerna anser också att de svenska finansiella marknaderna fungerar sämre idag än för ett halvår sedan. Detta beror, enligt aktörerna, framförallt på högre volatilitet och i vissa fall sämre likviditet på marknaderna.

Enkäten visar vidare att 60 procent av aktörerna anser att viljan att ta risk har minskat under det senaste halvåret. Majoriteten tror också att deras vilja att ta risk kommer att vara oförändrad under det kommande halvåret. Många aktörer anger de statsfinansiella problemen i Europa som det främsta skälet till att viljan att ta risk har minskat.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News