Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Rekordartad transaktionsvolym

Publicerad: 17 December 2008, 23:00

Svagt fjärde kvartal, men rekordartad transaktionsvolym 2008 Under 2008 har fastigheter till ett värde av 141 miljarder kronor bytt ägare fram till dags dato. Det kan jämföras med fjolårets transaktionsvolym om 140 miljarder kronor. Siffrorna redovisas i dag av den kommersiella fastighetsrådgivaren DTZ…


Källa: Pressmeddelande 18 december

Svagt fjärde kvartal, men rekordartad transaktionsvolym 2008

Under 2008 har fastigheter till ett värde av 141 miljarder kronor bytt ägare fram till dags dato. Det kan jämföras med fjolårets transaktionsvolym om 140 miljarder kronor. Siffrorna redovisas i dag av den kommersiella fastighetsrådgivaren DTZ.

Den rekordhöga transaktionsvolymen kan till stor del förklaras av Vasakronan-affären i juli. Förutom AP Fastigheters köp av Vasakronan och vidareförsäljningen till Niam strax därefter, så bidrog Vasakronans separata affärer med Statens Fastighetsverk, Akademiska Hus och Specialfastigheter dessförinnan till att lyfta siffrorna. Summerar man samtliga dessa affärer kommer man upp i en summa om 53 miljarder kronor.

Förutom statliga bolag och institutioner så tillhör bostadsrättsföreningar den köparkategori som i år ökat sin andel av den totala transaktionsvolymen jämfört med tidigare år. Utländska köpare däremot har inte varit lika vanligt förekommande i år som tidigare.

Utländska köpare har i år förvärvat fastigheter för 43 miljarder kronor totalt. Amerikanska Pembrokes köp av kontorsfastigheter i kvarteren Hästen och Putten i Stockholm (7 miljarder kronor) och franska Klépierres, respektive holländska ABP Pension Funds förvärv av handelsfastighetsbolaget Steen & Ström (6,5 miljarder kronor) utgör de största transaktionerna i år.

Samtidigt har antalet större fastighetsaffärer minskat jämfört med tidigare år. Under 2008 har 14 miljardaffärer slutits, vilket kan jämföras med 25 stycken under 2007 respektive 29 stycken under 2006.

Sett över året har transaktionsvolymerna fluktuerat kraftigt. Efter en stark inledning på året föll volymen tillbaka något under det andra kvartalet för att sedan återhämta sig igen under kvartal tre; detta även om man inte räknar med Vasakronan-försäljningen. Under det fjärde kvartalet har emellertid såväl antalet affärer som den totala transaktionsvolymen minskat rejält. Jämfört med motsvarande period i fjol, har transaktionsvolymen minskat med nästan 80 procent.

– I år har dock transaktionsaktiviteten ökat veckorna före årsskiftet, och de senaste veckorna har fastigheter för över 4 miljarder kronor bytt ägare. Intressant är också att utländska köpare, främst tyska fastighetsfonder, svarat upp mot 2 miljarder av dessa förvärv, säger Jan Rosengren, Head of Acquisition på DTZ.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.