Måndag06.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

pm region_skane

Publicerad: 14 Juni 2009, 22:00

Region Skåne siktar på att bli fossilfri år 2020 Region Skåne ska bli helt fri från fossila bränslen i både transporter och energianvändning senast år 2020 säger företrädare för regionen i ett pressmeddelande. Regionstyrelsen har antagit en bränslestrategi som innebär att Region Skåne går längre i sitt klimatarbete än de nationella kraven på området. Från och med 1 juli 2009 kommer även all el som används i Region Skånes fastigheter vara miljömärkt…


Källa: Pressmeddelande, Region Skåne

Region Skåne siktar på att bli fossilfri år 2020

Region Skåne ska bli helt fri från fossila bränslen i både transporter och energianvändning senast år 2020 säger företrädare för regionen i ett pressmeddelande. Regionstyrelsen har antagit en bränslestrategi som innebär att Region Skåne går längre i sitt klimatarbete än de nationella kraven på området. Från och med 1 juli 2009 kommer även all el som används i Region Skånes fastigheter vara miljömärkt.

Region Skåne har ambitionen att minska utsläppen av växthusgaser och bli helt koldioxidneutral. Bränslestrategin innebär att alla fordon som ägs/används av Region Skåne ska drivas av förnyelsebara bränslen år 2020, och alla fastigheter som Region Skåne äger och/eller använder (totalt ca 1 700 000 kvm) ska värmas upp enbart av förnyelsebara bränslen år 2020.

– Bränslestrategin är en viktig del i Region Skånes klimatarbete. Vi har en stor verksamhet med många fastigheter och bilar och detta är ett viktigt steg i arbetet mot att driva en klimatneutral verksamhet år 2020. Vi hoppas också att detta ska sporra andra organisationer och företag att ta liknande grepp, säger Anders Åkesson som är miljöansvarigt regionråd.

För att nå målet om 100 procent förnybara bränslen i fordon år 2020 har delmål satts upp:

•50 % av alla transporter ska ske med förnybara bränslen år 2012,

•75 % av alla transporter ska ske med förnybara bränslen år 2016.

För att kunna genomföra målen vill Region Skåne främst använda skånsk biogas som är bra ur miljösynpunkt, gynnar skånsk sysselsättning och ger en försörjningstrygghet som inte är beroende av omvärlden. Även andra skåneproducerade bränslen (t ex miljödiesel/RME) kan prioriteras.

– Regionen är en stor kund och vi måste utnyttja de förutsättningar vi har här i Skåne. Genom att använda biogas hjälper vi också till att komma över den kritiska massa i efterfrågan som krävs för att få igång produktion och tankställen på flera platser, säger Anders Åkesson.

Skånetrafikens miljömål ”Fossilfri kollektivtrafik” bidrar till att uppfylla Region Skånes bränslestrategi. Inriktningen är att stadsbusstrafiken skall drivas helt fossilfritt år 2015, regionbusstrafiken år 2018 och trafiken med lätta fordon (serviceresor mfl) år 2020.

Region Skåne går med bränslestrategin ett steg längre än de nationella målen på området som säger att Sverige bör ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen år 2030 och att uppvärmningen av hus ska vara fossilfri år 2020. I nuläget är andelen förnybara bränslen till Region Skånes fordon 24 procent, varav biogasen svarar för 5 procent. Den levererade energin i Region Skånes fastigheter, exklusive el, som är baserad på förnybara bränslen uppgår till minst 45 procent. Upphandling av 100 procent förnybar el har redan genomförts – från och med 1 juli 2009 kommer all el som används i Region Skånes fastigheter vara miljömärkt.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.