Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

pm rapport

Publicerad: 5 augusti 2010, 22:00

Svenska byggkostnader ökar mer än övriga EU-länders
Enligt beräkningar som Rapport gjort med hjälp av statistik från EU:s statistikorgan Eurostat har svenska byggkostnader ökat med 21 procent sedan 2005. Ökningen i övriga EU låg på 12 procent i snitt under samma tidsperiod…


Källa: svt.se, Rapport

Svenska byggkostnader ökar mer än övriga EU-länders

Enligt beräkningar som Rapport gjort med hjälp av statistik från EU:s statistikorgan Eurostat har svenska byggkostnader ökat med 21 procent sedan 2005. Ökningen i övriga EU låg på 12 procent i snitt under samma tidsperiod.

Enligt Rapport var kostnaderna för att bygga bostäder i Sverige 55 procent högre än genomsnittet i EU redan 2005. Sedan dess har alltså kostnaderna för att bygga bostäder i Sverige ökat med 21 procent. En konsekvens av högre produktionskostnader är högre hyror.  Finansdepartementet har satt ihop en arbetsgrupp som ska undersöka varför byggkostnaderna är så höga.

– Nu har de en väldigt stark press på sig; byggmaterialindustrin och byggherrarna, att dra sitt strå till stacken. Om de inte lyckas med detta är jag beredd att överväga lagstiftning som blir betydligt tuffare, säger finansmarknadsminister Mats Odell (KD).

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News