Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Onoterade fonder

Publicerad: 17 December 2008, 23:00

Ökad transparens när det gäller avgifter i onoterade fonder Enligt den europeiska organisationen för onoterade fonder, INREV, ökar transparensen bland onoterade fastighetsfonder genom att de börjat redovisa sina avgifter tydligare…


Källa: Pressmeddelande, Inrev

Ökad transparens när det gäller avgifter i onoterade fonder

Enligt den europeiska organisationen för onoterade fonder, INREV, ökar transparensen bland onoterade fastighetsfonder genom att de börjat redovisa sina avgifter tydligare.

Bedömningen görs utifrån en undersökning som INREV genomfört. Undersökningen besvarades av 243 onoterade fonder, vilket enligt organisationen motsvarar hälften av de onoterade fastighetsfonder som finns totalt.

– Vi har kunnat konstatera att antalet fonder som detaljerat redovisar sina avgifter har ökat betydligt. Det här visar på ett ökat intresse bland aktörerna på området för onoterade fonder av att förstå avgifter, villkor och kostnader för olika strukturer, och att utveckla transparensen generellt på området, säger Andrea Carpenter som är Acting Chief Executive på INREV.

Enligt INREV är den årliga managementavgiften den mest typiska avgiften och den förekommer hos 84 procent av de fonder som ingick i undersökningen. Av dessa baserade 61 procent avgiften på gross asset value (GAV). Andra vanliga utgångspunkter för avgiften var ”committed capital” och ”drawn capital”, vilket enligt INREV försvårar jämförelsen mellan olika fonder.

– Transparensen blir bättre, men det är fortfarande saker som behöver göras för att förbättra stringensen när det gäller utgångspunkter och villkor i rapporteringen. Det skulle till exempel kunna innebära att man försöker uppmuntra fondmanagers att standardisera avgiftsstrukturer och att förbättra de underliggande definitionerna av dem. Det är ett ämne som INREV kommer att fortsätta att tala med sina medlemmar om under 2009, säger Andrea Carpenter.

Daniel Bergstrand

daniel.bergstrand@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.