Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

PM Nyheter Lantmäteriet

Publicerad: 4 juni 2009, 22:00

Stort rekryteringsbehov trots lågkonjunktur
Lantmäteriet står inför en framtid där stora pensionsavgångar är att vänta. Behovet av att rekrytera personal stort idag och under en kommande tioårsperiod. Trots omfattande arbetslöshet är svårt att hitta kvalificerad personal till vissa yrkeskategorier…


Källa: Nyheter Lantmäteriet, 2009-06-03

Stort rekryteringsbehov trots lågkonjunktur

Lantmäteriet står inför en framtid där stora pensionsavgångar är att vänta. Behovet av att rekrytera personal stort idag och under en kommande tioårsperiod. Trots omfattande arbetslöshet är svårt att hitta kvalificerad personal till vissa yrkeskategorier.

Inom fem till tio år räknar man med att en tredjedel av personalstyrkan har gått i pension. Det motsvarar ett rekryteringsbehov på 200-250 personer per år och kompetens behövs inom förrättningsverksamhet, lantmätare, mätingenjörer, systemutvecklare, jurister och medarbetare till tjänsteexporten.

Behovet av att nyrekrytera i sådan omfattning står i skarp kontrast till den konjunktursvacka Sverige nu befinner sig i. Senaste statistik från Arbetsförmedlingen visar att 215 067 person är öppet arbetslösa. Antalet utbildade akademiker utan arbete uppgår till 9646 personer enligt Akademikernas a-kassa.

Lantmätare ett bristyrke

Lise-Lotte Sjöberg på personalfunktionen på Lantmäteriet berättar att det trots omfattande arbetslöshet är svårt att hitta kvalificerad personal till vissa yrkeskategorier:

– Framför allt märker vi att lantmätare är ett bristyrke. Tillgången till personer med rätt kompetens är otillräcklig eftersom alltför få väljer denna utbildning.

– För att möta behovet genomför vi studentkampanjer och informerar kontinuerligt på mässor och arbetsmarknadsdagar. Gymnasieelever som ska välja universitetsutbildning saknar oftast kunskap om vad en lantmätare gör och har sällan eller aldrig kommit i kontakt med yrkesgruppen. Det är en utmaning för oss.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.