Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM NKS Skanska

Publicerad: 3 Maj 2010, 22:00

Skanska bygger Nya Karolinska Solna i offentlig-privat samverkan Skanska har i konsortium med brittiska investeringsfonden Innisfree genom ett tilldelningsbeslut av Stockholms läns landstingsfullmäktige utvalts för att utveckla och bygga det nya universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna (NKS) i Solna…


Källa: Pressmeddelande Skanska

Skanska bygger Nya Karolinska Solna i offentlig-privat samverkan

Skanska har i konsortium med brittiska investeringsfonden Innisfree genom ett tilldelningsbeslut av Stockholms läns landstingsfullmäktige utvalts för att utveckla och bygga det nya universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna (NKS) i Solna.

Projektet är det första inom hälso- och sjukvård i Sverige som genomförs som offentlig-privat samverkan (OPS). Det innebär att konsortiet där Skanska och Innisfree äger vardera 50 procent kommer att ansvara för finansiering, konstruktion, byggande samt drift och underhåll av det nya sjukhuset fram till år 2040. All vård i det nya sjukhuset kommer liksom tidigare att utföras av landstinget.

Skanskas investering i projektbolaget beräknas bli cirka 650 miljoner kronor. Uppdraget att designa och bygga sjukhuset uppgår till cirka 14,5 miljarder kronor och kommer att inkluderas i orderingången när tilldelningsbeslutet har vunnit laga kraft och slutligt finansieringsavtal har tecknats.

Sjukhuset kommer att få en tydlig miljöprofil, målet är att nå guldnivån i Miljöklassad Byggnad och minst LEED Gold, den nästa högsta nivån, i det internationella certifieringssystemet LEED.

Bygget kommer att genomföras av Skanska Sverige (70 procent) i samarbete med Skanska UK (30 procent). Byggarbetena startar under sommaren 2010 och ambitionen är att den första patienten ska tas emot i december 2015.

Förslaget till nytt sjukhus utgår från den grunddesign som White Arkitekter har utarbetat och som Tengbom nu har utvecklat vidare. Drift och underhåll i form av fastighetstjänster och arbetsplatsservice kommer att skötas av Coor Service Management.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.