Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM miljonprogram

Publicerad: 2 Juli 2009, 22:00

Innovationsstöd ska minska energianvändning i miljonprogramsområden Energimyndighetens forsknings- och innovationsprogram Centrum för Energi- och Resurseffektivitet i Byggande och Förvaltning (CERBOF) kopplar sin nästa utlysning till EU-kommissionens satsning Energy efficiency in Buildings (EeB). Ambitionen är renoveringsprojekt med skarpa energikrav i miljonprogramsområden – en uthållig minskning med 75 procent av energianvändningen är målet…


Källa: Pressmeddelande, CERBOF

Innovationsstöd ska minska energianvändning i miljonprogramsområden

Energimyndighetens forsknings- och innovationsprogram Centrum för Energi- och Resurseffektivitet i Byggande och Förvaltning (CERBOF) kopplar sin nästa utlysning till EU-kommissionens satsning Energy efficiency in Buildings (EeB). Ambitionen är renoveringsprojekt med skarpa energikrav i miljonprogramsområden – en uthållig minskning med 75 procent av energianvändningen är målet.

– För att lyckas uppnå samhällets krav på energibesparingar med tanke på klimatförändringen krävs samverkan mellan flera kunskapsområden i samhällsbyggnadssektorn, till exempel installation, informationshantering, ekonomiska styrmedel och gestaltning. För att nå konkreta resultat måste man ta ett systemgrepp, tänka industriellt och kombinera de åtgärder som ger störst effekt, säger Åsa Söderström Jerring som är ordförande för CERBOF.

EU-kommissionen har tagit ett kraftfullt grepp om forskningsfrågorna i byggsektorn med programmet EeB. Genom satsningen, den största i sitt slag någonsin, åtar sig kommissionen att under åren 2010-2020 stödja projekt för energieffektivisering genom samverkan mellan länder för totalt en miljard euro. Nationella aktörer, privata och offentliga, får sedan stå för ytterligare en miljard euro. EeB ska också ses som en åtgärd för att stimulera samhällsbyggnadssektorn under lågkonjunkturen samt minska de politiska riskerna med EU: s import av fossila bränslen.

– Sverige är ingen ö när det ska sparas energi i det byggda beståndet. Det är positivt att kommissionen nu sätter ner foten och kräver internationellt samarbete för att få ta del av EeB-pengarna. Vi i Sverige kan bidra med  spetskompetens på flera områden men är också beroende av kunnande som utvecklats i andra EU-länder för att kunna genomföra våra högt ställda ambitioner, säger Åsa Söderström Jerring.

Totalt svarar bostäder och lokaler för cirka 30 procent av användningen av värmeenergi och för cirka 50 procent av elanvändningen i Sverige. Regeringens mål är att den totala energianvändningen per uppvärmd areaenhet ska minska med 20 procent till 2020 och med 50 procent till år 2050 i förhållande till användningen år 1995.

– Vi vill se effektivisering med bibehållen komfort och inomhusmiljö och oavsett energikälla. Den största potentialen finns i befintlig bebyggelse, särskilt i miljonprogrammets mellan sju- och åttahundra tusen bostäder. En minskning med 75 procent där skulle sänka den totala energianvändningen rejält jämfört med i dag, säger Åsa Söderström Jerring.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.