Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Manpower

Publicerad: 7 December 2009, 23:00

Fler jobb väntas inom finanssektorn Enligt Manpowers Arbetsmarknadsbarometer räknar arbetsgivarna inom finans- och fastighetsbranschen räknar med att sysselsättningen ökar under den första tremånadersperioden 2010. Finanssektorn som är en viktig konjunkturindikator står tillsammans med detaljhandeln för de starkaste jobbprognoserna…


Källa: Pressmeddelande Manpower, 2009-12-08

Fler jobb väntas inom finanssektorn

Enligt Manpowers Arbetsmarknadsbarometer räknar arbetsgivarna inom finans- och fastighetsbranschen räknar med att sysselsättningen ökar under den första tremånadersperioden 2010. Finanssektorn som är en viktig konjunkturindikator står tillsammans med detaljhandeln för de starkaste jobbprognoserna.

Dessutom visar både tillverkningsindustrin och byggbranschen uppåtgående sysselsättningstrender och är nu tillbaka på samma nivå som för ett år sedan. Sysselsättningstrenden (se fotnot) för finans- och fastighetsbranschen är +17 procent, vilket är ett rejält lyft både jämfört med förra kvartalet och med samma tidpunkt förra året, nio procentenheter respektive 16 procentenheter. Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet är +6 procent, vilket är tre procentenheter högre än förra kvartalet.

– Finanssektorns signaler om en återhämtning är glädjande. Redan under förra kvartalet började vi se tecken på en konjunkturvändning och allt pekar nu på att arbetsgivarna under 2010 års första kvartal ökar anställningstakten, säger Peter Lundahl, VD för Manpower Sverige.

Sju av tio branscher ökar

Det är arbetsgivarna inom finanssektorn som lämnat den i särklass mest optimistiska sysselsättningstrenden, följt av detaljhandeln med +7 procent. Sju av tio undersökta branscher rapporterar uppgångar i sysselsättningstrenden medan tre redovisar nedgångar. Byggbranschens och tillverkningsindustrins optimism fortsätter. Jämfört med för ett år sedan har byggbranschen ökat sysselsättningstrenden och tillverkningsindustrin ligger åter på samma nivå på årsbasis. Hotell- och restaurangbranschen går mot strömmen och backar kraftigt med nio procentenheter. Transport- och kommunikationsbranschen fortsätter att kämpa i motvind och lämnar undersökningens näst svagaste jobbprognos (-4 procent) inför årets första kvartal, men trenden pekar trots detta uppåt.

Återhämtning på internationella arbetsmarknaden

Av de 35 länder som ingår i undersökningen rapporteras en positiv sysselsättningstrend från 25 av dem inför den kommande tremånadersperioden. Jämfört med förra året har 19 av 35 länder lämnat starkare sysselsättningstrender, vilket tyder på att den begynnande återhämtningen på den internationella arbetsmarknaden som kunde noteras förra kvartalet fortsätter på det nya året.

Indien, Brasilien, Singapore, Taiwan, Costa Rica, Australien, Peru och Hong Kong har lämnat de starkaste prognoserna globalt medan de svagaste återfinns i Irland, Rumänien och Spanien.

Fotnot: Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det förstakvartalet 2010 förväntar sig åtta procent av de svenska arbetsgivarna att öka antalet anställda, sex procent förväntar sig att minska arbetsstyrkan medan majoriteten (86 procent) förutser en oförändrad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +2 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +6 procent.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.