Lördag04.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Mäklarsamfundet

Publicerad: 1 Juni 2009, 22:00

Hushåll med hög belåningsgrad har lägre del rörlig bolåneränta Hushåll med hög belåningsgrad har i lägre utsträckning valt rörlig bolåneränta och de svenska hushållen oroar sig i liten utsträckning för sin bolånesituation. Det konstateras i en rapport som Hans Lind och Maria Kulander på KTH har tagit fram på uppdrag av Mäklarsamfundet, Statens bostadskreditnämnd, Nordea och Bluestep bostadslån…


Källa: Pressmeddelande Mäklarsamfundet, 2009-06-01

Hushåll med hög belåningsgrad har lägre del rörlig bolåneränta

Hushåll med hög belåningsgrad har i lägre utsträckning valt rörlig bolåneränta och de svenska hushållen oroar sig i liten utsträckning för sin bolånesituation. Det konstateras i en rapport som Hans Lind och Maria Kulander på KTH har tagit fram på uppdrag av Mäklarsamfundet, Statens bostadskreditnämnd, Nordea och Bluestep bostadslån.

Rapporten undersöker bland annat sambandet mellan hög belåningsgrad och rörlig kontra fast ränta. Rapporten kommer fram till att hushåll med hög belåningsgrad i lägre utsträckning har valt rörlig bolåneränta. Drygt 40 procent av de högt belånade hushållen angav att de hade mer än 80 procent av sina bolån med rörlig ränta. I den totala gruppen var motsvarande siffra 52 procent.

Vidare visar rapporten att endast 2 procent av de tillfrågade känner stor oro för sina boendekostnader, 13 procent hade viss oro, medan 85 procent inte oroade sig alls. En rimlig förklaring är att inkomstnivån varit relativ hög bland de hushåll som köpt under den aktuella tiden.

Genom rapporten belades även en rad andra fakta, bland annat att den klassiska villaköparen är en barnfamilj med två barn. Vidare uppgav majoriteten, 55 procent att de innan köpet av villan sålt en bostadsrätt.

– Undersökningen är intressant ur flera aspekter. Vi var intresserade av att ta reda på om det finns skillnader mellan olika grupper, till exempel beroende på inkomst, om man redan tidigare ägt en bostad eller beroende på hur mycket man lånat, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

Övriga slutsatser i rapporten

• Stora skillnader i hur man amorterade. 60 procent av de svarande amorterade ingenting.

• Den genomsnittliga belåningsgraden var 63 procent.

• Hälften hade hela lånet med rörlig ränta och 14 procent hade allt bundet.

• De med hög belåningsgrad hade en lägre del med rörlig ränta.

• 54 procent av de svarande uppgav att medias nyhetsrapportering var ganska viktigt i hushållets påverkan till beslutet av hur man tecknade sitt lån.

• Den typiska husköparen var en familj där de vuxna var över 30 år med ett eller två barn under 18 år.

Studien genomfördes under våren 2009 och bygger på knappt 400 villaköpares inställning till sitt boende. Enkäten vände sig till hushåll i Stockholmsregionen som köpt sitt hus under perioden januari-maj 2008.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.