Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

pm lss

Publicerad: 21 Februari 2011, 23:00

Samhällsviktiga funktioner ska prioriteras vid elbrist Länsstyrelsens i Stockholm har inlett arbetet med att ta fram en plan för vilka samhällsviktiga verksamheter som ska prioriteras om det uppstår brist på elektricitet…


Källa: pressmeddelande Länsstyrelsen i Stockholms län

Samhällsviktiga funktioner ska prioriteras vid elbrist

Länsstyrelsens i Stockholm har inlett arbetet med att ta fram en plan för vilka samhällsviktiga verksamheter som ska prioriteras om det uppstår brist på elektricitet.

– Detta är ett viktigt steg mot bättre samhällsberedskap, säger Hans O Spets, försvarsdirektör på Länsstyrelsen.

Projektet heter Styrel och går i praktiken ut på att säkerställa att viktiga delar av samhället inte slås ut om det skulle uppstå elbrist. Det kan till exempel handla om sjukvård, äldreomsorg, räddnings- och larmtjänst, vattenförsörjning och elektroniska kommunikationer.

– Om elbrist uppstår i dag slår det blint: alla inom ett visst område blir utan elektricitet. Styrel ger kommuner, länsstyrelser och centrala myndigheter möjlighet att själva påverka vilka verksamheter som är kritiska för samhället och därför bör prioriteras, säger Hans O Spets.

Arbetet med att identifiera samhällsviktiga verksamheter som bör prioriteras kommer att pågå under resten av året. Vid årsskiftet ska detta arbete mynna ut i ett underlag för beslut om hur tillgänglig el i en akut elbristsituation ska styras till samhällsviktiga elanvändare.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.