Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

PM LNSN

Publicerad: 9 november 2010, 23:00

Flest nöjda i innerstaden
En ny undersökning visar att de allra flesta i Stockholms län är nöjda med sin boendesituation. Mest nöjda är människor som upplever att de kunnat välja sin bostad och boendemiljö. Minst nöjda är bland andra ensamstående mammor…


Källa: Länsstyrelsen och Institutet för bostadsforskning vid Uppsala universitet

Flest nöjda i innerstaden

En ny undersökning visar att de allra flesta i Stockholms län är nöjda med sin boendesituation. Mest nöjda är människor som upplever att de kunnat välja sin bostad och boendemiljö. Minst nöjda är bland andra ensamstående mammor.

– De grupper som är allra mest missnöjda med sin boendesituation är ensamstående mammor och så kallade mambos och pappbos, alltså unga vuxna som bor kvar hemma. Ensamstående mammor upplever att bostaden är ofunktionell, dyr och ligger långt ifrån arbetsplatsen. De har heller inte kunnat välja sitt boende, säger Helen Ekstam vid Institutet för bostadsforskning, IBF.

Undersökningen, som Länsstyrelsen och Institutet för bostadsforskning vid Uppsala universitet, är gjord för att öka kunskapen om hur stockholmarna upplever sin boendemiljö och vad som kan göras för att förbättra situationen.

– Slutsatsen är att ju större inflytande man har över sin boendemiljö, desto bättre trivs man. I Stockholm är detta intimt förknippat med betalningsförmåga. För regionen är en av de största utmaningarna därför att få fram fler bostäder till ett pris som människor har råd att betala, säger Henrik Weston, utredare på Länsstyrelsen.

– Människor i innerstan är mest nöjda även om de inte alltid har bra planerade bostäder. Även äldre som bor i närheten av stora centrumområden och i olika former av seniorboenden är nöjda. Den minst populära stadsmiljön är kring mellanstora centra där många upplever trångboddhet, dålig planering, höga månadskostnader, otrygghet, låg tillit till grannar och brist på mötesplatser, säger Eva Sandstedt vid Institutet för bostadsforskning.

Undersökningen är genomförd och författad av fil. mag. doktorand Helen Ekstam och professor Eva Sandstedt som projektledare vid IBF och bygger på 1 300 enkätsvar med boende i fyra olika stadsmiljöer (innerstadens stenstad, blandad bebyggelse, centrumbebyggelse samt småhus).

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.