Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Liten effekt av miljöstöd

Publicerad: 29 September 2009, 22:00

Liten effekt av miljöstöd till offentliga lokaler De 2 miljarder kronor som satsats för att byta till förnybara källor och spara energi i offentliga lokaler har varit resursslöseri. Det konstaterar Konjunkturinstitutet i en analys av stödet till energieffektivisering och byte till förnybara energikällor i lokaler för offentlig verksamhet…


Källa: Pressmeddelande Konjunkturinstitutet, 2009-09-30

Liten effekt av miljöstöd till offentliga lokaler

De 2 miljarder kronor som satsats för att byta till förnybara källor och spara energi i offentliga lokaler har varit resursslöseri. Det konstaterar Konjunkturinstitutet i en analys av stödet till energieffektivisering och byte till förnybara energikällor i lokaler för offentlig verksamhet.

Det så kallade Offrot-stödet som skulle fördelas under fyra år har varit överflödigt som klimatpolitiskt styrmedel. Även utformningen av stödet har varit bristfällig. Det dåliga resultatet beror bland annat på följande:

• Stödet har inte fördelats kostnadseffektivt eftersom de åtgärder som ger störst effekt per bidragskrona inte har prioriterats i ansökningsprocessen. Kraven på åtgärderna har varit låga och stödet har fördelats enligt principen "först till kvarn".

• Det klimat- och energipolitiska motiven har varit bristfälliga och det har förekommit dubbelstyrning genom att stödet inte bedömts i relation till andra ekonomiska styrmedel. Exempelvis har utsläppen av växthusgaser redan funnits med i marknadsaktörernas kostnader via koldioxidskatten och EU:s utsläppshandelssystem.

Bakgrund

I maj 2005 infördes Offrot-stödet till investeringar i energieffektivisering och konvertering till förnybara energikällor i lokaler som används för offentlig verksamhet. Boverket administrerade stödet medan länsstyrelsen i det län där lokalerna var belägna beslutade om vilka ansökningar som skulle beviljas. Stödet som omfattade 2 miljarder kronor uppgick till 30 procent av de stödberättigade kostnaderna och fördelades fram till december 2008.

Konjunkturinstitutets miljöekonomiska verksamhet syftar till att förbättra det samhällsekonomiska beslutsunderlaget för svensk miljöpolitik. Vi utvärderar miljöpolitiska styrmedel genom forskning, modellutveckling, och uppdrag till regeringen och till andra myndigheter. Analysen av OFFrot-stödets kostnadseffektivitet har skett på uppdrag av Boverket.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.