Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

pm_leimdorfer

Publicerad: 21 Juni 2009, 22:00

Möjligt köpläge enligt Leimdörfer I en analys som publiceras idag skriver rådgivningsföretaget Leimdörfer att sjunkande räntor historiskt medfört stigande fastighetspriser – men med två års förskjutning. Därutöver har hög inflation, tvärtemot många tidigare teorier, gått hand i hand med låg avkastning på fastigheter. I sin analys skriver Leimdörfer vidare att detta kan indikera köpläge för fastigheter…


Källa: Pressmeddelande, Leimdörfer

Möjligt köpläge enligt Leimdörfer

I en analys som publiceras idag skriver rådgivningsföretaget Leimdörfer att sjunkande räntor historiskt medfört stigande fastighetspriser – men med två års förskjutning. Därutöver har hög inflation, tvärtemot många tidigare teorier, gått hand i hand med låg avkastning på fastigheter. I sin analys skriver Leimdörfer vidare att detta kan indikera köpläge för fastigheter.

Historiskt har det funnits ett starkt samband mellan sjunkande räntor och stigande fastighetspriser, men med två års förskjutning. Det framgår av Leimdörfers artikel ”Approaching zero – how do record low interest rates affect the property market?” där sambandet mellan priser på kommersiella fastigheter i Sverige, räntenivåer och inflation under de senaste 20 åren har analyserats.

– Sambandet kan bland annat bero på att det i genomsnitt tar cirka två år för penningpolitiken att slå igenom på hyresmarknaden. Om detta historiska samband stämmer även framöver ser fastigheter köpvärda ut i nuläget, säger Sven Dahlin som är vd på Leimdörfer.

Leimdörfers analys visar också att totalavkastningen på fastigheter har varit lägre under perioder med hög inflation och vice versa, vilket innebär att investerare bör omvärdera den gamla sanningen att inflation alltid är bra för fastigheter.

– Historiskt har ränteläget och konjunkturen varit de viktigaste drivkrafterna för avkastningen på fastigheter, och inte inflationen. Fastigheter erbjuder dock ett betydligt bättre inflationsskydd än exempelvis obligationer eftersom hyresintäkterna vanligtvis är knutna till konsumentprisindex, KPI, säger Mikael Andersson som är analyschef på Leimdörfer.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.