Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Lanss

Publicerad: 30 Juni 2010, 22:00

Ökat men ännu otillräckligt bostadsbyggande i Stockholm Efter några års nedgång gör Länsstyrelsen bedömningen att bostadsbyggandet i Stockholms län ökar. Hälften av länets byggande sker i Stockholms stad. Bland övriga kommuner utmärkte sig förra året Sigtuna med 550 påbörjade bostäder. I övriga länet var det bara i Solna, Botkyrka, Österåker och Täby som det påbörjades över 100 bostäder. Det visar Länsstyrelsens årliga sammanställning av bostadsmarknaden…


Källa: Länsstyrelsen i Stockholms län

Ökat men ännu otillräckligt bostadsbyggande i Stockholm

Efter några års nedgång gör Länsstyrelsen bedömningen att bostadsbyggandet i Stockholms län ökar. Hälften av länets byggande sker i Stockholms stad. Bland övriga kommuner utmärkte sig förra året Sigtuna med 550 påbörjade bostäder. I övriga länet var det bara i Solna, Botkyrka, Österåker och Täby som det påbörjades över 100 bostäder. Det visar Länsstyrelsens årliga sammanställning av bostadsmarknaden.

Befolkningen i Stockholms län förväntas öka med en halv miljon personer till år 2030. Det ställer krav på drygt en kvarts miljon nya bostäder. Enbart under de tre senaste åren ökade befolkningen med över 100 000 personer. Men endast 20 000 bostäder påbörjades under samma period, när det borde ha tillkommit 60 000 bostäder. Det blir en utmaning för länets aktörer att planera för den stora befolkningsökningen fram till år 2030.

– Länsstyrelsen bedömer att det kommer att påbörjas knappt 7 000 bostäder i år och 8 000 nästa år. Men för att svara mot den långsiktiga befolkningsökningen behövs ett tillskott på cirka 13 000 bostäder per år, säger Henrik Weston, som är utredare vid Länsstyrelsens enhet för bostadsfrågor.

Det är bostadsbrist i de flesta av länets kommuner. Särskilt svårt är det för unga och studenter att etablera sig på bostadsmarknaden. En väl fungerande bostadsmarknad är av avgörande betydelse för regionens fortsatta tillväxt.

– Ett bostadsprojekt tar ofta lång tid i Stockholmsregionen. Sju-åtta år från första idé till en inflyttningsklar bostad är inte ovanligt. Vanliga hinder på vägen är överklaganden, ekonomiska faktorer och miljöfrågor, exempelvis buller eller förorenad mark, som kräver särskilda lösningar, säger Henrik Weston.

För att Stockholmsregionen ska vara en fortsatt attraktiv region ser Länsstyrelsen ytterligare viktiga utmaningar; att minska de regionala skillnaderna för ökad integration, att stärka sambandet mellan infrastruktur och bostadsbyggande samt att energieffektivisera bostäderna och bygga klimatsmarta stadsdelar.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.