Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Kungsleden

Publicerad: 22 December 2008, 23:00

Kungsleden i stor affär med Tredje AP-fonden Kungsleden säljer 50 procent av aktierna inom divisionen Publika fastigheter till Tredje AP-fonden.


Källa: Pressmeddelande, Kungsleden

Kungsleden i stor affär med Tredje AP-fonden

Kungsleden säljer 50 procent av aktierna inom divisionen Publika fastigheter till Tredje AP-fonden.

Verksamheten inom Publika fastigheter finns i bolaget Hemsö Fastighets AB som äger och förvaltar Kungsledens Publika fastigheter i Sverige. Det rör sig i huvudsak om fastigheter inom äldreboende, vård och skolor. Tredje AP-fonden förvärvar således 50 procent av aktierna i Hemsö Fastighets AB.

I ett pressmeddelande skriver Fastighetsbolaget Kungsleden AB (publ) att försäljningspriset baseras på ett totalt värde på de ingående fastigheterna om 15,4 miljarder kronor, att detta överstiger anskaffningskostnaden med 2,1 miljarder kronor och att det motsvarar cirka 98 procent av bokfört värde. Enligt företaget ger affären en likviditetseffekt på cirka 2,3 miljarder kronor och kommer att påverka det utdelningsgrundande resultatet för 2009 med cirka 800 miljoner kronor.

– Kungsleden har sedan 2001 byggt upp ett betydande bestånd inom Publika fastigheter, en verksamhet som vi tror har en mycket stor potential även i framtiden. Vi är väldigt glada över att AP3 delar vår syn på denna sektor, och vi skapar genom affären goda möjligheter att tillsammans med AP3 utveckla Hemsö vidare på ett bra sätt samt ytterligare stärka Hemsö som en bra partner och hyresvärd för våra befintliga och framtida hyresgäster. Vi är övertygade om att vi genom denna affär kommer att öka värdet för våra aktieägare även i framtiden, säger Kungsledens vd Thomas Erséus.

Kungsleden skriver i pressmeddelandet att man har en fortsatt positiv syn på potentialen inom Publika fastigheter och att företaget ”aktivt” kommer att ”bidra till en fortsatt utveckling gemensamt med AP3 under minst fem år”.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.