Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

pm_kth/energi

Publicerad: 28 Juni 2009, 22:00

KTH är med och utvecklar energideklarationer KTH har tillsammans med bransch- och arbetsgivarorganisation VVS Företagen fått 2 miljoner kronor till att förbättra regelverket när det gäller energideklarationer…


Källa: Pressmeddelande, VVS Företaget

KTH är med och utvecklar energideklarationer

KTH har tillsammans med bransch- och arbetsgivarorganisation VVS Företagen fått 2 miljoner kronor till att förbättra regelverket när det gäller energideklarationer.

Projektet syftar till att kartlägga och analysera genomförda energideklarationer samt energideklarantens metodik inom flerbostadshus. Målet med projektet är att ge förslag till förbättringar av regelverket gällande energideklaration av dessa byggnader.

Lagen om energideklarationer för byggnader kräver många som kan upprätta deklarationer. Marknaden att energideklarera byggnader uppskattas vara värd ett par miljarder kronor. Enligt VVS Företagen finns det en risk att företag med begränsat energitekniskt kunnande med vinst som största drivkraft tar andelar av marknaden. Detta kan enligt VVS Företagen leda till att kvaliteten på åtgärdsförslagen inte leder till någon förbättring samt att förtroendet för energideklarationen som sådan riskerar att urholkas.

– Det är viktigt att poängtera att det är ägarens rätt att ställa krav på att en energideklaration blir bra utförd, säger Thomas Johansson på Boverket.

Projektet genomförs i fem steg:

• Kartläggning av genomförda deklarationer

• Utvärdering av föreslagna energiåtgärder

• Utvärdering av energideklarantens kompetens

• Utvärdering av genomförda föreslagna åtgärder

• Förslag till förbättringar av regelverket gällande energideklaration av dessa byggnader

Projektledare är Joachim Claesson, KTH. Övriga aktörer är Rolf Kling, VVS Företagen, Hans Söderström, NVS Installation AB, Thomas Johansson, Boverket och Lotta Bångens, Energirådgivarna.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.