Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM KPI

Publicerad: 9 December 2009, 23:00

Konsumentprisindex november: Inflationstakten steg men är fortfarande negativ Inflationstakten var minus 0,7 procent i november (-1,5 % oktober). Rensad för effekten av sänkta räntor var inflationstakten 2,3 procent. Från oktober till november var priserna i genomsnitt oförändrade. Samma tid förra året sjönk konsumentpriserna med 0,8 procent…


Källa: Statistiska Centralbyrån, 2009-12-10

Konsumentprisindex november:

Inflationstakten steg men är fortfarande negativ

Inflationstakten var minus 0,7 procent i november (-1,5 % oktober). Rensad för effekten av sänkta räntor var inflationstakten 2,3 procent. Från oktober till november var priserna i genomsnitt oförändrade. Samma tid förra året sjönk konsumentpriserna med 0,8 procent.

Senaste månaden: oförändrade priser

Konsumentprisindex var i genomsnitt oförändrat från oktober 2009 till november 2009.

Höjda priser på bensin (2,4 %) bidrog med 0,1 procentenhet uppåt. Höjningen motverkades av sänkta kostnader för egnahemsägare (-0,7 %) som bidrog nedåt med 0,1 procentenhet.

Senaste tolv månaderna: priserna ned 0,7 procent

Inflationstakten, räknad som förändringen under de senaste tolv månaderna, var -0,7 procent i november 2009. Den högre inflationstakten i november jämfört med oktober beror främst på att bensinpriserna steg från oktober till november i år men sjönk kraftigt från oktober till november förra året. En bidragande orsak är också att räntekostnaderna från oktober till november inte sjönk lika mycket som de gjorde förra året.

Till nedgången av konsumentpriserna sedan november 2008 bidrog sänkta boendekostnader (-8,9 %) med 2,6 procentenheter. Därav bidrog sänkta räntekostnader för egnahemsägare

(-41,5 %) nedåt med 2,7 procentenheter och sänkta elpriser (-8,5 %) nedåt med 0,4 procentenheter. Sänkningarna motverkades  av höjda hyror (3,1 %) samt av höjda kommunala fastighetsavgifter (15,1 %) som betalas av egnahemsägare. Det bidrog med 0,4 respektive 0,1 procentenheter uppåt.

Den totala nedgången av konsumentpriserna motverkades av prishöjningar inom transportområdet (7,2 %) som bidrog med 1,0 procentenhet uppåt. Därav bidrog höjda priser på bensin (14,6 %) med 0,5 procentenheter och höjda priser på bilar (6,1 %) med 0,2 procentenheter. Inom transportområdet bidrog i övrigt höjda priser för reparationer av fordon (4,9 %) och höjda priser på transporttjänster (3,1 %) med 0,1 procentenhet vardera.

Höjda priser på livsmedel och alkoholfria drycker (1,3 %) samt höjda priser på diverse varor och tjänster (2,9 %) bidrog med 0,2 procentenheter vardera.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.