Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

PM Kommentar Finansdepartementet

Publicerad: 2 december 2009, 23:00

Överenskommelse om stärkt finansiell tillsyn i EU
Ekofinrådet har fattat beslut om att införa en ny, gränsöverskridande struktur för finansiell tillsyn i Europa. Beslutet innebär att ett nytt systemriskråd för övervakning av finansiell stabilitet och tre myndigheter för tillsyn av finansiella företag kommer att etableras på Europeisk nivå…


Källa: Kommentar Finansdepartementet, 2009-12-02

Överenskommelse om stärkt finansiell tillsyn i EU

Ekofinrådet har fattat beslut om att införa en ny, gränsöverskridande struktur för finansiell tillsyn i Europa. Beslutet innebär att ett nytt systemriskråd för övervakning av finansiell stabilitet och tre myndigheter för tillsyn av finansiella företag kommer att etableras på Europeisk nivå.

– EU:s medlemsstater har idag tagit ett avgörande steg för att rätta till en av de grundläggande bristerna som bidragit till och fördjupat den finansiella krisen. Europa får nu en myndighetsstruktur som samordnat och med kraft kan utöva tillsyn över den finansiella stabiliteten och ingripa mot brister i gränsöverskridande banker och finansinstitut inom EU, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.

Genom dagens beslut har Sverige nått ordförandeskapets mål att förhandla fram en överenskommelse om ett stärkt tillsynssamarbete i Europa.

– Jag är mycket nöjd med dagens beslut. Det är ett stort framsteg för den finansiella tillsynen i Europa och det enskilt viktigaste beslutet på det finansiella området under Sveriges ordförandeskap, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.