Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM JLL

Publicerad: 21 Januari 2009, 23:00

Finanskrisen har än så länge haft begränsad effekt på den svenska hyresmarknaden Hyresnivåerna för kontorslokaler var i stort sett oförändrade i hela landet under sista kvartalet 2008, enligt Jones Lang LaSalle…


Källa: Pressmeddelande 2009-01-22

Finanskrisen har än så länge haft begränsad effekt på den svenska hyresmarknaden

Hyresnivåerna för kontorslokaler var i stort sett oförändrade i hela landet under sista kvartalet 2008, enligt Jones Lang LaSalle.

I Stockholm noterades något lägre hyresnivåer för kontorslokaler under årets sista kvartal och toppen på hyrescykeln har därmed passerats på denna marknad. Den huvudsakliga anledningen är ett ökat utbud av färdigställda lokaler kommande år i kombination med att fastighetsägare i högre grad prioriterar fortsatta engagemang med befintliga hyresgäster. I övriga landet var hyresnivåerna i genomsnitt oförändrade under fjärde kvartalet 2008.

I kvartalet noterades även oförändrade vakansgrader i både Stockholm och Malmö. I Storstockholm uppgick vakansgraden till 9,3 procent vid utgången av 2008, jämfört med 9,4 procent vid utgången av tredje kvartalet. I Göteborg steg vakansgraden något.

– Hittills har vi sett en ganska opåverkad hyresmarknad, men vår bedömning är att hyrorna överlag vänder ner i år samtidigt som vakansgraden förväntas stiga. Det är i dagsläget relativt svårt att analysera marknaden i och med att finanskrisen är så svårgreppbar, men vi tror att trenden med lägre hyror och högre vakanser fortsätter in i 2010, dock med en lägre förändringstakt, säger Mikael Wallgren, chef Uthyrning kommersiella lokaler.

Jones Lang LaSalles bedömning är en hyresnedgång på något under 10 procent på årsbasis i Stockholm, Göteborg och Malmö. De lägre hyrorna kommer att medföra högre vakansgrad och enligt Jones Lang LaSalle kommer alla marknader notera stigande vakanser under året. I Storstockholm förväntas vakansgraden att uppgå till över 11 procent vid utgången av 2009. Den procentuellt största uppgången spås bli i Stockholms CBD som idag har en vakansgrad på cirka 5,4 procent. Vid utgången av 2009 förväntas denna vakansgrad uppgå till drygt 9 procent.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.