Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM JLL Grekland

Publicerad: 3 Oktober 2011, 22:00

Bankförluster på 14 miljarder euro om grekisk skuld skrivs av till hälften Jones Lang LaSalle påpekar att en eventuell avskrivning av Greklands utlandsskuld med 50 procent kommer att skapa förluster på cirka 14 miljarder euro för de europeiska bankerna och detta riskerar att påverka tillgången på kapital negativt…


Källa: Jones Lang LaSalles

Bankförluster på 14 miljarder euro om grekisk skuld skrivs av till hälften

Jones Lang LaSalle påpekar att en eventuell avskrivning av Greklands utlandsskuld med 50 procent kommer att skapa förluster på cirka 14 miljarder euro för de europeiska bankerna och detta riskerar att påverka tillgången på kapital negativt.

Fastighetsmarknaden fortsätter att präglas av stark efterfrågan och hög aktivitet, trots den pågående skuldkrisen i Europa menar Jones Lang LaSalle. Efterfrågan koncentreras dock främst kring attraktiva objekt med låg risk som köps av aktörer med låga belåningsgrader. Jones Lang LaSalles tidigare prognoser om en tilltagande aktivitet även bland de mer opportunistiska fastighetsslagen har ännu inte slagit in och enligt företaget är sannolikheten att så ska ske under den närmsta tiden är låg. Detta beror främst på att Sverige i mycket stor utsträckning påverkas av den europeiska krisen, trots förhållandevis goda makroekonomiska fundament.

Ett scenario där Europa går in i en tid av recession har fått många investerargrupper att bli betydligt mer försiktiga än tidigare. Detta påverkar fastighetsmarknaden negativt och Jones Lang LaSalle har under senare tid ute i Europa iakttagit avbrutna försäljningsprocesser samt affärer som tar allt längre tid att genomföra då riskaversionen ökar och efterfrågan återigen fokuseras mot mer riskfria fastighetsslag. Kapitalmarknaderna fungerar fortfarande förhållandevis väl, även om kostnaderna för bankernas finansiering på den så kallade interbankmarknaden har ökat markant.

En eventuell avskrivning av Greklands utlandsskuld med 50 procent kommer att skapa förluster på cirka 14 miljarder euro för de europeiska bankerna och detta riskerar att påverka tillgången på kapital negativt. Precis som i den förra krisen 2008-2009 kommer välkapitaliserade aktörer med lågt belånings- eller refinansieringsbehov att påverkas mindre än andra. Aktörerna på marknaden befinner sig i ett vägskäl och det är i dagsläget mycket svårt att se åt vilket håll konjunkturen kommer att gå och om vi är på väg in i en längre tid av ekonomisk recession eller ej. Fokus under hösten kommer att ligga på Grekland och hur en eventuell ordnad konkurs kommer att hanteras av politikerna och marknaderna för att i bästa mån undvika fortplantningseffekter till övriga länder och friskare marknader.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.