Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM JLL

Publicerad: 28 Juni 2010, 22:00

Sverige fyra i världen när det gäller transparens Den svenska fastighetsmarknaden hamnar på fjärde plats i världen när det gäller transparens. Det visar Global Real Estate Transparency Index (GRETI) som presenteras av Jones Lang LaSalle och LaSalle Investment Management. Senast undersökningen genomfördes, för två år sedan, hamnade Sverige på åttonde plats…


Källa: Jones Lang LaSalle

Sverige fyra i världen när det gäller transparens

Den svenska fastighetsmarknaden hamnar på fjärde plats i världen när det gäller transparens. Det visar Global Real Estate Transparency Index (GRETI) som presenteras av Jones Lang LaSalle och LaSalle Investment Management. Senast undersökningen genomfördes, för två år sedan, hamnade Sverige på åttonde plats.

GRETI baseras på enkätsvar från det globala affärsnätverk som Jones Lang LaSalle och LaSalle Investment Management har tillgång till. Enligt undersökningen är Australien världens mest öppna fastighetsmarknad, med Kanada på andra plats, Storbritannien på tredje och Nya Zeeland på en delad fjärde plats tillsammans med Sverige.

– Öppenheten på den svenska fastighetsmarknaden har, tillsammans med stabila makroekonomiska och statsfinansiella fundamenta, alltid framförts som en av våra viktigaste konkurrensfördelar. Detta är också en av de främsta anledningarna till att Sverige, trots sin ringa storlek, lyckats positionera sig oerhört väl och locka till sig institutionellt utländskt kapital av hög kvalitet, säger Charlotte Strömberg som är vd för Jones Lang LaSalle i Norden.

Även om en tredjedel av de undersökta länderna vare sig uppvisade några större förbättringar eller försämringar i transparensen jämfört med föregående mätning, så finns ett antal ljuspunkter. Fastighetsmarknadernas öppenhet fortsätter att öka enligt undersökningen, även om det är frågan om måttliga förbättringar i de flesta länder. Av de 15 länder med störst förbättring, finns nio i Europa och sex i Asien. Turkiet är det land där transparensen förbättrats mest, men stora framsteg har även gjorts i Kina, Indien, Polen, Portugal, Rumänien, Grekland och Ungern.

Ett av de nytillkomna kriterierna i 2010 års GRETI är öppenhet gällande utestående fastighetskrediter. Även om omfattande belåningsdata gällande fastigheter finns i USA, Kanada och Irland (alla får poängen ‘1’), gäller detta inte i många andra länder med stor öppenhet. Även topprankade, mycket öppna länder, till exempel Frankrike, Nya Zeeland och Tyskland har svårt att erbjuda datatidsserier gällande utestående fastighetsskulder, förfallna lån och inteckningar vars garantier baseras på inteckningsgäldenärens fasta egendom. Även i Sverige saknas denna typ av data och marknaden präglas av mindre öppenhet i detta hänseende än i övrigt.

Enkäten har genomförts sedan 1999. Den uppdateras vartannat år. GRETI 2010 är sjätte uppdateringen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.