Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Hushållens finansiella sparande

Publicerad: 19 Maj 2010, 22:00

Svag ökning av hushållens sparande Hushållens finansiella sparande uppgick till 7 miljarder kronor under första kvartalet 2010. Detta efter två kvartal med negativt sparande. En del av förklaringen till omslaget i sparande ligger i den lägre upplåningen i bank och bostadsinstitut…


Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån

Svag ökning av hushållens sparande

Hushållens finansiella sparande uppgick till 7 miljarder kronor under första kvartalet 2010. Detta efter två kvartal med negativt sparande. En del av förklaringen till omslaget i sparande ligger i den lägre upplåningen i bank och bostadsinstitut.

Även hushållens ökade placeringar i individuellt försäkringssparande bidrog till det positiva sparandet.

Hushållens finansiella sparandet, som är nettot av de transaktioner av finansiella tillgångar och skulder som sker under ett kvartal, var 7 miljarder kronor. De två sista kvartalen 2009 hade hushållen ett negativt sparande bland annat till följd av stor upplåning i bank och bostadsinstitut. Kvartalets sparande är dock lägre än genomsnittet på 16 miljarder för perioden första kvartalet 2007 till och med fjärde kvartalet 2009.

Hushållens förmögenhet steg

Hushållens finansiella förmögenhet, tillgångar minus skulder, ökade under första kvartalet i år med 156 miljarder kronor till 3 080 miljarder. Då det finansiella sparandet var sju miljarder utgjordes de resterande 149 miljarderna av värdeökningar. Tillgångarna ökade under perioden med 196 miljarder samtidigt som skulderna ökade med 40 miljarder.

Låg skuldökning

En stor del av förklaringen till det positiva sparandet var att hushållens lånestock inte växte i samma omfattning som tidigare. Första kvartalet i år ökade hushållens skulder med 40 miljarder kronor. Lån, det vill säga nya lån minus amorteringar, i bank och bostadsinstitut stod för 37 miljarder. Det var betydligt lägre ökning än de tre närmast föregående kvartalen. Fjärde kvartalet 2009 var ökningen i bank och bostadsinstitut 55 miljarder. Totalt uppgick hushållens skulder till 2 550 miljarder, där lån i bank och bostadsinstitut utgjorde 2 265 miljarder.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.