Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM HUI

Publicerad: 18 December 2008, 23:00

HUI skriver ner prognosen för detaljhandelns utveckling 2009 Handelns Utredningsinstitut redovisar på sin hemsida att man skriver ner sin prognos för detaljhandeln rejält jämfört med konjunkturrapporten i september. Förväntningen är att de senaste årens trend av växande försäljningsvolymer bryts under nästa år…


Källa: hui.se 2008-12-18

HUI skriver ner prognosen för detaljhandelns utveckling 2009

Handelns Utredningsinstitut redovisar på sin hemsida att man skriver ner sin prognos för detaljhandeln rejält jämfört med konjunkturrapporten i september. Förväntningen är att de senaste årens trend av växande försäljningsvolymer bryts under nästa år.

Under hösten har de ekonomiska utsikterna för Sverige och omvärlden kraftigt försämrats. Stigande arbetslöshet, lågt konsumentförtroende och fallande bostadspriser talar för att detaljhandeln kommer att utvecklas svagt framöver. Avmattningen mildras av kraftig finans- och penningpolitisk stimulans, men den samlade bedömningen är att hushållen kommer att hålla hårt i plånboken, framförallt under 2009.

HUI gör en kraftig nedrevidering av prognosen för detaljhandeln 2009. Mätt i volym väntas detaljhandelns försäljning vara oförändrad jämfört med 2008. I löpande priser väntas en svag försäljningsökning på 0,5 procent, men ökningen drivs helt och hållet av prisökningar. Under 2010 väntas detaljhandeln växa igen, dock med blygsamma 1,0 procent, mätt både i värde och volym.

Variationen mellan detaljhandelns olika branscher är emellertid stor. Dagligvaruhandeln är jämförelsevis okänslig för konjunkturförändringar och väntas därför utvecklas svagt men stabilt under 2009 och 2010. Mätt i volym väntas försäljningen vara oförändrad under båda åren, jämfört med föregående år, men värdet på försäljningen ökar något till följd av prisökningar. Utvecklingen i sällanköpshandelns branscher, till exempel elektronikhandeln, möbelhandeln och järn- och bygghandeln, väntas bli betydligt svagare under 2009.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.