Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Hållbara Städer

Publicerad: 11 Januari 2009, 23:00

340 miljoner till hållbara städer Regeringen har beslutat om en förordning om statligt stöd för hållbara städer. Stödet omfattar sammanlagt 340 miljoner kronor under åren 2009 och 2010. Satsningen ska enligt regeringen bidra till att skapa nya svenska skyltfönster för klimatvänligt byggande med miljöteknik och avancerad planering…


Källa: Pressmeddelande, Miljödepartementet

340 miljoner till hållbara städer

Regeringen har beslutat om en förordning om statligt stöd för hållbara städer. Stödet omfattar sammanlagt 340 miljoner kronor under åren 2009 och 2010. Satsningen ska enligt regeringen bidra till att skapa nya svenska skyltfönster för klimatvänligt byggande med miljöteknik och avancerad planering.

Av förordningen framgår bland annat att statligt stöd får ges till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling i syfte att väsentligen minska utsläppen av växthusgaser.

– Nu finns regelverket på plats för att Delegationen för hållbara städer ska kunna påbörja sitt arbete med att hitta de projekt som visar vägen mot framtidens stadsbyggande. Jag tycker att det ska bli oerhört spännande att se vilka förslag som kommer fram och uppmanar näringsliv och kommuner att ta chansen och visa att Sverige kan åstadkomma klimatsmarta lösningar med internationell konkurrenskraft. Stadsplanering och byggande är en viktig del i omställningen till en miljödriven ekonomi, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Åtgärderna ska bidra till att skapa attraktiva och ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara stadsmiljöer som kan vara förebilder för hållbar stadsplanering och tillämpad miljöteknik. Det är framför allt ny- och ombyggnadsåtgärder i stadsdelar, bostadsområden och kvarter som kan få stöd, men visst stöd kan även ges till förstudier, information och andra åtgärder. Regeringens Delegation för Hållbara Städer, som leds av Peter Örn, ska koncentrera stödet till ett mindre antal mottagare. Vid konkurrens om medel ska stöd i första hand ges till de åtgärder som i förhållande till stödets storlek bidrar till den största minskningen av utsläpp av växthusgaser.

Förordningen om statligt stöd för hållbara städer träder i kraft den 15 januari 2009. Ytterligare information om hur ansökningar går till med mer kommer att lämnas inom kort av Delegationen för hållbara städer.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.