Söndag05.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM GrT

Publicerad: 28 September 2010, 22:00

Fastighetsrapporten 2010: Svenska fastighetsägare tror på stigande marknadsvärden Åtta av tio av de största kommersiella fastighetsbolagen i Sverige tror på stigande marknadsvärden de närmaste 12 månaderna enligt en ny undersökning av revisions- och konsultföretaget Grant Thornton och tidningen Fastighetsnytt. Undersökningen har tagit temperaturen på trettio av de hundra största fastighetsbolagen under augusti/september 2010…


Källa: Grant Thornton

Fastighetsrapporten 2010:

Svenska fastighetsägare tror på stigande marknadsvärden

Åtta av tio av de största kommersiella fastighetsbolagen i Sverige tror på stigande marknadsvärden de närmaste 12 månaderna enligt en ny undersökning av revisions- och konsultföretaget Grant Thornton och tidningen Fastighetsnytt. Undersökningen har tagit temperaturen på trettio av de hundra största fastighetsbolagen under augusti/september 2010.

Drygt 80% av de intervjuade fastighetsbolagen tror även på stigande hyresintäkter och cirka hälften räknar med att försäljningspriserna på objekten ökar. Så optimistiskt i fastighetsbranschen var det inte ens under högkonjunkturens topp 2007, visar undersökningen. Dessutom tror de som svarat att nyinvesteringarna kommer att öka. Den största utmaningen är enligt undersökningen att hitta attraktiv tomtmark.

Det är framför allt efterfrågan på bostäder som fastighetsägarna tror kommer att öka och i andra hand kontorslokaler, men nu är det också fler som tror på en ökad efterfrågan av såväl butikslokaler och industrilokaler än de som räknar med en minskad efterfrågan. Fastighetsägarna tror alltså att konjunkturen nu har vänt.

Även försäljningar såväl till inhemska aktörer som utländska tror fastighetsägarna nu kommer att öka. Hela 60% räknar med en ökad försäljning till svenska aktörer och hälften av de tillfrågade tror även på en ökad försäljning till utländska aktörer. Hälften av fastighetsbolagen räknar också nu med att öka antalet anställda.

Nu tar också investeringar i nya byggnader fart igen. 77% – nära åtta av tio –  av fastighetsägarna räknar med att under det kommande året öka sina investeringar i nybyggnationer. Ingen avser att minska.

Den största utmaningen för fastighetsbolagen är nu att få tillgång till attraktiv tomtmark. 35% ser detta som den enskilt största utmaningen för bolaget. Det är en förändring från de senaste två åren, då fastighetsbolagen såg större utmaningar i att uppnå flexibilitet och skräddarsy lösningar till sina kunder.

Fortfarande är det kostnader för finansiering som fastighetsägarna ser som det största hindret för tillväxt, men den oron har minskat jämfört med förra året. Den enskilt största risken för fastighetsbolagen är att kunderna ska få en sämre konjunktur. Den oron ligger i paritet med förra året.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.