Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Godkänd Citybana

Publicerad: 3 December 2008, 23:00

Regeringen godkänner Citybanans järnvägsplan Regeringen har idag beslutat att godkänna Citybanans järnvägsplan och detaljplan. Godkännandet innebär ett stort steg framåt för Citybanan som nu avslutar planeringsfasen och kan starta bygget…


Källa: Pressmeddelande

Regeringen godkänner Citybanans järnvägsplan

Regeringen har idag beslutat att godkänna Citybanans järnvägsplan och detaljplan. Godkännandet innebär ett stort steg framåt för Citybanan som nu avslutar planeringsfasen och kan starta bygget.

Planeringen av Citybanan har pågått i många år. Banverket har utrett olika möjliga alternativ, hållit ett stort antal samråd med allmänhet och intressenter, skickat ut förslag på remiss till expertinstanser och samordnat processen med Länsstyrelse, Stockholms stad, Stockholms läns landsting och andra myndigheter.

– Vi har en gediget förankrad plan i ryggen när vi nu kan starta bygget. Vi har verkligen utrett alla frågor och det har tagit tid – för lång tid menar somliga. Jag kan ha förståelse för det. Men nu har vi äntligen en järnvägsplan och en detaljplan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivningar godkända av regeringen och det är vi väldigt glada för, säger Citybanans projektchef Kjell-Åke Averstad.

Regeringsbeslutet idag ger Banverket rätt att bygga Citybanan på det sätt som järnvägsplanen beskriver.

– De byggarbeten som hittills gjorts har varit förberedande. Men med dagens beslut kan vi börja med de stora arbetena med själva järnvägen, stationerna och tunneln. Detta är viktigt för vår tidplan och budget i stort så att vi kan vara klara med Citybanan 2017, säger Kjell-Åke Averstad.

Bakgrund

Planeringen av Citybanan har följt processen som regleras i lag om byggande av järnväg. Syftet med planeringsprocessen är att ge ett bra beslutsunderlag, garantera samordning med andra aktörers planering och ge goda möjligheter till insyn och påverkan från dem som berörs. Kompletterande krav på miljöhänsyn, beslutsunderlag och samråd som finns i miljöbalken ingår i processen.

Stockholms stad är ansvarig för den fysiska planeringen av stadens markanvändning enligt plan- och bygglagen. Banverkets planering samordnas därför med Stockholms stad som tagit fram den nya detaljplanen som tillvaratar Citybanans anspråk.

Citybanan är en tvåspårig järnväg med två nya stationer i en sex kilometer lång tunnel för pendeltåg genom Stockholm som tas i bruk år 2017. Spårkapaciteten fördubblas vilket ger en tätare och punktligare tågtrafik i Stockholm, Mälardalen och hela Sverige.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.