Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Förnybar energi

Publicerad: 3 December 2008, 23:00

Sverige har högst andel förnybar energi i EU Sverige har den högsta andelen förnybar energi i förhållande till slutlig energianvändning i hela EU och befinner sig bland de fyra länder som har ökat sin andel mest under perioden 2000 till 2005. År 1990 var Sveriges andel förnybar energi 33,9 procent och har sedan dess ökat för att år 2007 vara 43,9 procent…


Källa: Pressmeddelande

Sverige har högst andel förnybar energi i EU

Sverige har den högsta andelen förnybar energi i förhållande till slutlig energianvändning i hela EU och befinner sig bland de fyra länder som har ökat sin andel mest under perioden 2000 till 2005. År 1990 var Sveriges andel förnybar energi 33,9 procent och har sedan dess ökat för att år 2007 vara 43,9 procent.

Att Sveriges andel är betydligt högre än i andra länder beror inte enbart på den goda tillgången på biomassa och vattenkraft utan också på att en aktiv energipolitik har förts. För att klara målet på 49 procent förnybar energi till år 2020 (EU-åtagande) krävs ytterligare aktiva åtgärder. Målet är ännu inte fastställt.

Bioenergi, det vill säga trädbränsle inklusive lutar (en restprodukt från pappers- och massaindustrin) är det största förnybara energislaget i Sverige. Därefter följer vattenkraft, upptagen värme i värmepumpar, organiskt avfall, biodrivmedel och vindkraft.

Uppgifterna framkommer av ”Energiläget 2008” som ges ut av Energimyndigheten.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.