Torsdag16.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM finansieringsenkät

Publicerad: 3 Juni 2009, 22:00

Lönsamma Fastighetsbolag trots stora finansieringsproblem Enligt Fastighetsägarna Stockholms finansieringsenkät som genomfördes i maj kan lågkonjunkturens 2009 bli ett av de lönsammaste åren någonsin för de svenska fastighetsbolagen, detta tack vare låga räntor och relativt stabila hyror. Några större fastighetsaffärer tror man dock inta att det blir förrän läget på kreditmarknaderna normaliserats…


Källa: Pressmeddelande Fastighetsägarna Stockholm, 2009-06-04

Lönsamma Fastighetsbolag trots stora finansieringsproblem

Enligt Fastighetsägarna Stockholms finansieringsenkät som genomfördes i maj kan lågkonjunkturens 2009 bli ett av de lönsammaste åren någonsin för de svenska fastighetsbolagen, detta tack vare låga räntor och relativt stabila hyror. Några större fastighetsaffärer tror man dock inta att det blir förrän läget på kreditmarknaderna normaliserats.

Sedan Lehman Brothers konkurs i september förra året har tillgången till lån för att finansiera nya fastighetsaffärer minskat kraftigt. Drygt 80 procent av fastighetsbolagen uppger att tillgången till finansiering via banklån eller utgivning av egna värdepapper är sämre eller betydligt sämre än normalt. Den största förändringen skedde under hösten. Ungefär hälften av bolagen anger att situationen har lättat något sedan dess, medan vart tredje bolag anser att läget är oförändrat.

– Men det råder ingen tvekan om att läget fortfarande är ansträngt. Vart femte bolag tycker till och med att det har blivit svårare att erhålla banklån under våren. Skärpta lånevillkor och ovanligt stora utlåningsmarginaler är ett problem för de flesta bolagen, säger Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Stockholm.

Enligt 87 procent av bolagen har den tuffare situationen på kreditmarknaderna påverkat deras investeringsbeslut, vilket bidrar till att förklara den kraftiga minskningen av antalet genomförda fastighetstransaktioner. I dag är det främst institutioner och välkapitaliserade privata fastighetsägare som genomför fastighetsaffärer. Eftersom det krävs egen finansiering har också storleken på affärerna minskat jämfört med situationen för något år sedan.

Det relativt lilla antalet affärer har, tillsammans med den stora osäkerheten avseende konjunkturens vidare utveckling, försvårat möjligheten att få en entydig bild av prisutvecklingen på fastigheter. Varningar om risk för stora prisfall till följd av panikförsäljningar har dock hittills kommit på skam. Det låga ränteläget har minskat bolagens kostnader samtidigt som de generellt sett relativt stabila hyrorna har hållit uppe intjäningsförmågan.

– Även om situationen skiljer sig mellan fastighetsbolagen beroende på vilken typ av fasigheter de äger, är en klar majoritet av dem för tillfället är mycket lönsamma. Trots att Sverige har drabbats mycket hårt av den globala krisen, kan därför 2009 bli ett av de lönsammaste åren för fastighetsbranschen någonsin, säger Tomas Ernhagen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.