Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Finansdepartementet

Publicerad: 26 Maj 2010, 22:00

Regeringen förlänger stödprogrammen till bankerna Regeringen har beslutat att förlänga garantiprogrammet till och med den sista december 2010. Villkoren skärps enligt EU-kommissionens nya riktlinjer. Kapitaltillskottsprogrammet förlängs samtidigt med sex månader till och med den 17 februari 2011…


Källa: Pressmeddelande Finansdepartementet

Regeringen förlänger stödprogrammen till bankerna

Regeringen har beslutat att förlänga garantiprogrammet till och med den sista december 2010. Villkoren skärps enligt EU-kommissionens nya riktlinjer. Kapitaltillskottsprogrammet förlängs samtidigt med sex månader till och med den 17 februari 2011.

– Genom att ha stödprogrammen på plats kan vi säkra kreditgivningen till svenska hushåll och företag om oro återigen skulle uppstå på de finansiella marknaderna, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.

Oron kring statsfinanserna i några länder och risken för spridningseffekter gör situationen svårbedömd. Regeringen bedömer därför att stödprogrammen kan behövas ytterligare en tid av beredskapsskäl.

Garantiprogrammen innebär en form av statstöd och villkoren måste utformas så att de inte snedvrider konkurrensen. Tanken är också att stödet ska fasas ut i en lugn takt för att inte störa återhämtningen. EU-länderna har därför bestämt att villkoren för garantier som ingås efter den sista juni i år ska skärpas. Det innebär att priserna för statliga garantier höjs för vissa kreditbetygskategorier för att bättre avspegla marknadsförhållandena. Vidare införs krav att upprätta en plan för återgång till marknadsfinansiering (viability review) på de institut som visar ett större beroende av statliga garantier.

Nuvarande garantiprogram gäller till och med den 30 juni 2010. Förändringarna träder i kraft den 1 juli 2010.

Regeringen har också beslutat att förlänga kapitaltillskottsprogrammet med sex månader till och med den 17 februari 2011. Nuvarande kapitaltillskottsprogram gäller till och med den 17 augusti 2010. Programmets villkor och ram om högst 50 miljarder kvarstår som tidigare.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.