Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Finansdepartementet

Publicerad: 24 Juni 2009, 22:00

Redovisning av kommunal medfinansiering till statlig infrastruktur Regeringen har beslutat att lägga fram en proposition om redovisning av kommunal medfinansiering till statlig infrastruktur. Förslaget innebär att kommuner och landsting ska upplösa sådana investeringar under en period av 15 år…


Källa: Pressmeddelande Finansdepartementet, 2009-06-23

Redovisning av kommunal medfinansiering till statlig infrastruktur

Regeringen har beslutat att lägga fram en proposition om redovisning av kommunal medfinansiering till statlig infrastruktur. Förslaget innebär att kommuner och landsting ska upplösa sådana investeringar under en period av 15 år.

I infrastrukturpropositionen "Framtidens resor och transporter – infrastruktur för hållbar tillväxt" som regeringen överlämnade den 30 september 2008 till riksdagen, föreslogs den statliga planeringsramen förstärkas/kompletteras med olika former av medfinansiering. Enligt lagen om vissa kommunala befogenheter som trädde i kraft den 1 mars 2009, utvidgades den kommunala kompetensen så att kommuner och landsting får lämna bidrag till byggande av väg och järnväg som staten ansvarar för.

Förslaget i den nu framlagda propositionen Redovisning av kommunal medfinansiering till statlig infrastruktur, innebär att bidrag som kommuner och landsting beslutat lämna till byggande av väg och järnväg, ska redovisas i kommunens respektive landstingets balansräkning och upplösas med årliga enhetliga belopp under 15 år.

De förbättrade möjligheterna till medfinansiering som regeringen eftersträvar förändrar inte den grundläggande ansvarsfördelningen mellan statliga, kommunala och privata aktörer för samhällets infrastruktur. Att lämna bidrag till statlig infrastruktur är en frivillig uppgift för kommuner och landsting.

Regeringens förslag är att lagändringen ska gälla från den 1 januari 2010. Det föreslås dock att de nya bestämmelserna ska tillämpas för beslut som har fattats efter den 1 mars 2009, det vill säga från det datum den utvidgade kompetensen gäller.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.