Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM FI

Publicerad: 4 Maj 2010, 22:00

Finansinspektionen vill införa gräns för bostadslån Finansinspektionen, FI, föreslår allmänna råd för kreditinstitut som lämnar krediter med bostad som pant. Råden innebär att krediterna sammantaget inte bör överstiga 85 procent av bostadens marknadsvärde när bolånet ges…


Källa: Finansinspektionen

Finansinspektionen vill införa gräns för bostadslån

Finansinspektionen, FI, föreslår allmänna råd för kreditinstitut som lämnar krediter med bostad som pant. Råden innebär att krediterna sammantaget inte bör överstiga 85 procent av bostadens marknadsvärde när bolånet ges.

I Sverige domineras hushållens skulder av krediter för bostadsändamål. Finansinspektionen menar att en alltför hög skuldsättningsnivå gör en låntagare sårbar i en situation där fastighetspriserna sjunker och låntagaren samtidigt tvingas sälja sin bostad. De allmänna råd som myndigheten nu kommer med syftar till att stävja en ”osund utveckling” på kreditmarknaden där kreditinstitut kan komma att använda allt högre belåningsgrader som konkurrensmedel. En sådan utveckling riskerar att utsätta konsumenter för oacceptabla risker och skada förtroendet för kreditmarknaden menar Finansinspektionen. En begränsning av belåningsgraden skapar incitament för låntagare att begränsa sin skuldsättning.

Begränsningen gäller när nya lån ges eller vid utökning av befintliga lån med bostad som pant. Omskrivning av befintliga lån eller nya krediter som ersätter krediter som tidigare lämnats av ett annat företag omfattas inte av regleringen, så länge krediten inte utökas.

Finansinspektionen bedömer att regleringen inte kommer att få några betydande priseffekter på bostadsmarknaden.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.