Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Fastighetsägarna Syd

Publicerad: 17 Maj 2010, 22:00

Certifiering av bostadshyreshus i Malmö Idag inleder Fastighetsägarna Syd ett certifieringssystem för bostadshyreshus i Malmö. Projektet Fastighetscertifikat har arbetats fram tillsammans med Hyresgästföreningen. Malmö Stad har varit med i diskussionerna och ger sitt stöd till projektet…


Källa: Fastighetsägarna Syd

Certifiering av bostadshyreshus i Malmö

Idag inleder Fastighetsägarna Syd ett certifieringssystem för bostadshyreshus i Malmö. Projektet Fastighetscertifikat har arbetats fram tillsammans med Hyresgästföreningen. Malmö Stad har varit med i diskussionerna och ger sitt stöd till projektet.

Syftet med certifieringen är att hyresgästerna ska veta att de bor i ett hus som förvaltas enligt den lagstiftning och de rekommendationer som finns. Brandskydd, säkerhet, miljö och god service är några faktorer som ingår i certifieringen. Grundtanken vid bedömningen är också att allmänna utrymmen såsom trapphus, källare, vind, tvättstuga, gård etcetera ska vara välskötta.

– De flesta branscher har ett certifieringssystem men inte fastighetsbranschen. Nu inför vi ett system som kommer att gynna hyresrättens utveckling, förklarar Stefan Lindvall, vd, Fastighetsägarna Syd.

Målsättningen har varit att skapa en modell med enkla riktlinjer som inte ska upplevas byråkratisk och krånglig. I dagsläget avser certifiering endast bostadshyreshus men ambitionen är att fastighetscertifieringen på sikt även ska gälla lokaler och industrifastigheter.

– Certifieringen startar officiellt idag men sedan en tid tillbaka har vi testkört projektet och redan nu har tio fastighetsföretagare fått 30 fastigheter certifierade. Nu intensifierar vi arbetet. Vi ser det här som ett långsiktigt projekt med förhoppning om att certifieringen blir en vedertagen kvalitetsstämpel i branschen, säger Stefan Lindvall.

Fastighetscertifieringen är frivillig och det är den enskilda fastigheten som bedöms.  För att få en fastighet certifierad lämnar fastighetsägaren in en ansökan till Fastighetsägarna Syd som tillsammans med Hyresgästföreningen gör ett platsbesök. Fastighetsägaren måste dessutom genom dokumentation styrka att exempelvis hissbesiktning och ventilationskontroller är utförda.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.