Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Fastighetsägarna konjunktur

Publicerad: 8 December 2009, 23:00

För snabb räntehöjning hot mot uppgång Den svenska ekonomin har påbörjat en långsam återhämtning, men beroendet av fortsatt låga räntor och statliga stödåtgärder är stort. Därför kan en alltför tidig höjning av räntan sätta stopp för den bräckliga uppgången pekar Fastighetsägarna Stockholm på i sin senaste konjunkturprognos…


Källa: Pressmeddelande Fastighetsägarna Stockholm, 2009-12-09

För snabb räntehöjning hot mot uppgång

Den svenska ekonomin har påbörjat en långsam återhämtning, men beroendet av fortsatt låga räntor och statliga stödåtgärder är stort. Därför kan en alltför tidig höjning av räntan sätta stopp för den bräckliga uppgången pekar Fastighetsägarna Stockholm på i sin senaste konjunkturprognos.

Utvecklingen på arbetsmarknaden har förbättrats och pessimismen hos hushåll och företag har minskat påtagligt. Fastighetsägarna räknar därför med att ekonomin ska växa med 2,2 respektive 2,3 procent under 2010 och 2011. Men det kräver fortsatt låga räntor och statliga stödåtgärder.

– En höjning av reporäntan redan tidigt i vår, vilket flera bedömare efterlyser, skulle äventyra den bräckliga återhämtningen. Därför bör den första räntehöjningen komma tidigast under hösten 2010, säger chefekonom Tomas Ernhagen.

Att den låga räntan skulle leda till en bostadsbubbla i de svenska storstäderna bedömer Tomas Ernhagen som liten.

– Efter en bubbla följer en krasch och någon sådan tror jag inte på, även om priserna kan falla något då räntorna väl börjar stiga. Men det stora efterfrågeöverskottet på bostäder i storstäderna håller emot. Och det lär inte minska i framtiden, snarare tvärtom, säger Tomas Ernhagen.

Den mindre negativa utvecklingen på arbetsmarknaden har stor betydelse för den kommersiella fastighetssektorn. Det gäller inte minst i Stockholm, som har klarat sig bra i den pågående lågkonjunkturen. Fastighetsägare med kontor och butiker räknar dock med att det kommer att bli sämre innan det blir bättre.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.