Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

pm fastighetsagarna

Publicerad: 7 Juli 2009, 22:00

Lägre hyror sänker priset på kommersiella fastigheter Lågkonjunkturen börjar sätta tydliga spår i Stockholms kommersiella fastighetssektor. Det senaste kvartalet har vakanserna i många kontors-, butiks- och logistikfastigheter ökat medan hyror och fastighetspriser har fallit. Den negativa trenden förväntas hålla i sig under det kommande året. Det framgår av Fastighetsägarna Stockholms julibarometer…


Källa: Pressmeddelande, Fastighetsägarna Stockholm

Lägre hyror sänker priset på kommersiella fastigheter

Lågkonjunkturen börjar sätta tydliga spår i Stockholms kommersiella fastighetssektor. Det senaste kvartalet har vakanserna i många kontors-, butiks- och logistikfastigheter ökat medan hyror och fastighetspriser har fallit. Den negativa trenden förväntas hålla i sig under det kommande året. Det framgår av Fastighetsägarna Stockholms julibarometer.

Med undantag för bostadsfastigheter har vakanserna ökat i samtliga fastighetsbestånd under de senaste tre månaderna. Moderna lokaler i goda lägen verkar ha klarat sig bättre än andra lokaler.

– Ökade vakanser har börjat pressa hyrorna. Det märks tydligast för kontorsfastigheter där hyrorna i snitt fallit med sju procent enligt de fastighetsägare som deltagit i vår enkät, säger Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Stockholm.

Även om lönsamheten är fortsatt god för de flesta fastighetsföretagen, uppger nu vart fjärde företag att lönsamheten försämrats. Det förklaras delvis av fallande hyror, men till en del också av finansiella svårigheter att utveckla verksamheten. Enligt 70 procent av fastighetsägarna är möjligheten att finansiera verksamheten svårare eller avsevärt svårare än normalt.

– Den negativa trenden kommer att hålla i sig enligt fastighetsägarna. 70 procent av dem räknar med att kontors- och logistikhyrorna kommer att falla ytterligare under den kommande tolvmånadersperioden. 30 procent av dem tror att även butikshyrorna faller. I snitt beräknas hyrorna i dessa bestånd falla med cirka tio procent, säger Tomas Ernhagen.

Lägre hyresintäkter leder till minskad lönsamhet och fallande priser på fastigheter. Om 12 månader förväntas kontors-, logistik- och butiksfastigheter i snitt vara tio procent billigare än idag. Även framgent skiljer bostadsfastigheter ut sig med fortsatt stabila vakanser, hyror och priser.

Fastighetsägarbarometern, som presenteras för första gången, tar tempen på fastighetsbranschen och kommer att publiceras en gång per kvartal. Underlaget utgörs av en webbaserad enkät. Den aktuella barometern riktade sig till 40 fastighetsägare som har huvuddelen av sin verksamhet i Stockholm.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.