Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Europeiskt rankingsystem

Publicerad: 23 Juni 2009, 22:00

Stockholm på 26:e plats i shoppingligan Experian och Jones Lang LaSalle lanserar ett nytt Europeiskt rankingsystem för stadskärnor som visar relationen mellan privat konsumtion i europeiska städer och de högsta butikshyrorna. London och Paris har de bästa förutsättningarna för lokalisering av detaljhandel i Europa…


Källa: Pressmeddelande Jones Lang LaSalle, 2009-06-24

Stockholm på 26:e plats i shoppingligan

Experian och Jones Lang LaSalle lanserar ett nytt Europeiskt rankingsystem för stadskärnor som visar relationen mellan privat konsumtion i europeiska städer och de högsta butikshyrorna. London och Paris har de bästa förutsättningarna för lokalisering av detaljhandel i Europa.

London och Paris intar första och andra plats i rankingen i aspekter av privat konsumtion och de har också några av de högsta butikshyrorna. Italien, Tyskland och Spanien har alla två centrum var som kvalificerar sig till topp 10 i den europeiska rankingen. Moskva är den enda staden i Central- och Östeuropa som tar sig in på topp 10.

I Tyskland har Berlin den högsta privata konsumtionen trots att hyresnivåerna i München och Frankfurt är betydligt högre. Detta reflekterar en stark efterfrågan från hyresgäster och en hög kvalitetsmix av detaljhandlare. München är också den generellt främst ansedda staden för butikslokaliseringen i Tyskland. Även Düsseldorf som är rankad på 43:e plats i faktorer av konsumtion, har ett starkt detaljhandelsutbud och innehar den 13:e högsta hyresnivån i Europa. Detta visar på betydelsen av att analysera både konsumtionen och hyresnivåerna när man utvärderar en stads detaljhandelspotential. Det europeiska rankingsystemet för detaljhandeln är det första som kombinerar både konsumtion och hyresnivåer för att förstå kvalitén av en stads detaljhandelsvillkor och den omsättningsnivån som detaljhandlare kan uppnå.

Städer i Central och Östeuropa stod endast för 10 procent av topp 50 vilket åskådliggör att trots den snabba detaljhandelsutvecklingen under senare år har stadskärnorna fortfarande en generell brist på kvalitet i det befintliga detaljhandelsutbudet jämfört med Västeuropeiska städer.

Stockholm hamnar på en 26:e plats i rankingen framför Helsingfors på 27:e. Båda städerna har jämförbart lägre hyror än motsvarade städer i Europa vilket kan förklaras av en historiskt svagare efterfrågan från internationella detaljhandlare (till stor del på grund av logistiska orsaker) men detta är nu under förändring.

Experian har analyserat nivåer av detaljhandelskonsumtion för alla större europeiska städer tillsammans med hyresdata från Jones Lang LaSalle. Den europeiska rankingen bygger på unika och omfattande globala data som gör det möjligt att räkna ut den totala detaljhandelsomsättningen för varje större europeisk stad. För varje stads ranking har faktorerna konsumtion från utlandet, konsumtion per person per land, detaljhandelsutbudet i varje stad och effekterna av konkurrens från externa köpcentrum tagits i beräkning.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.