Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Europeiska Kommissionen

Publicerad: 24 September 2009, 22:00

Nya myndigheter ska förhindra finanskriser Finanskrisen ska inte få upprepas, har EU:s toppmöte deklarerat. Kommissionen föreslår därför att tre nya myndigheter inrättas som ska övervaka banker, börshandlare och försäkringsbolag när de handlar över gränserna inom EU…


Källa: Pressmeddelande Europeiska Kommissionen, 2009-09-23

Nya myndigheter ska förhindra finanskriser

Finanskrisen ska inte få upprepas, har EU:s toppmöte deklarerat. Kommissionen föreslår därför att tre nya myndigheter inrättas som ska övervaka banker, börshandlare och försäkringsbolag när de handlar över gränserna inom EU.

Ett av skälen till att problemen kunde växa sig så stora i den globala finanskrisen var just att övervakande myndigheter bara följde bankers och andra finansaktörers verksamhet på nationell nivå. EU ska bli bättre på att identifiera risker i de finansiella systemen och att samordna åtgärderna när ekonomiska problem dyker upp.

– Skapandet av en europeisk systemrisknämnd som kan upptäcka och förhindra risker för EU:s finansiella stabilitet, och de nya tillsynsmyndigheterna kommer att räcka lång väg för att hantera de obalanser i våra finansiella system och svagheter i övervakningen som åtminstone delvis ligger bakom finanskrisen, säger Joaquín Almunia, kommissionären med ansvar för ekonomiska och monetära frågor.

EU:s ambition är att ett motsvarande globalt övervakningssystem ska införas, den frågan kommer man att driva under G20-mötet i Pittsburgh den 24-25 september.

Den europeiska systemrisknämnden ska övervaka hela det finansiella systemet och lämna rekommendationer och varningar om de upptäcker risker som kan skada EU:s finansmarknader. De tre myndigheter som föreslås ska övervaka bankerna (myndigheten placeras i London), bolag som handlar med värdepapper (Paris) och försäkringsbolag (Frankfurt). Chefen för den europeiska centralbanken liksom representanter från de nationella centralbankerna och kommissionen kommer att delta det nätverk som ska arbeta med de nya myndigheterna.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.