Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Europeiska Kommissionen

Publicerad: 13 September 2009, 22:00

100 miljarder euro för att bekämpa klimatförändringarna Omkring 100 miljarder euro årligen beräknas åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna i utvecklingsländerna kosta från 2020. Kommissionen presenterar nu en plan för hur finansieringen av utvecklingsländernas arbete kan gå till, inför FN:s klimatkonferens i Köpenhamn…


Källa: Pressmeddelande Europeiska Kommissionen, 2009-09-09

100 miljarder euro för att bekämpa klimatförändringarna

Omkring 100 miljarder euro årligen beräknas åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna i utvecklingsländerna kosta från 2020. Kommissionen presenterar nu en plan för hur finansieringen av utvecklingsländernas arbete kan gå till, inför FN:s klimatkonferens i Köpenhamn.

Enligt förslaget kan EU komma att bidra med mellan 2 och 15 miljarder euro varje år från och med 2020. Den 7-18 december samlas ledare från världens länder i Köpenhamn för att förhandla om en ny klimatöverenskommelse som ska ersätta det nuvarande Kyotoavtalet. Det nya avtalet ska gälla från 2013.

– Jag tror till 100 procent på att vi kommer nå en överenskommelse i Köpenhamn. Om vi inte gör det innebär det att kostnaderna för att bekämpa klimatförändringarna blir ännu högre längre fram, sa Stavros Dimas, EU:s miljökommissionär vid en pressträff.

Enligt kommissionens bedömning bör 20-40 procent av kostnaderna för klimatarbetet i utvecklingsländerna betalas av länderna själva (de allra fattigaste länderna undantagna) genom offentliga och privata medel. Upp till 40 procent av finansieringen kan komma från handeln med utsläppsrätter, framför allt om denna handel utvecklas och blir ännu mer ambitiös. Resten bör betalas med offentliga medel från rika industriländer som EU-länderna, USA och Japan, men även utvecklingsländer som Kina, Singapore och Brasilien.

Hur mycket dessa länder ska bidra med bör avgöras genom att titta på hur stora möjligheter de har att avsätta pengar för detta och hur stora utsläpp de själva är ansvariga för. För EU:s del skulle det innebära 10-30 procent av det internationella bidraget, vilket bedöms vara mellan 2 och 15 miljarder euro. Det är dock viktigt att understryka att de siffror som kommissionen nu presenterar är en uppskattning inför kommande förhandlingar, inte exakta summor.

Kommissionen föreslår att dessa pengar ska avsättas i en särskild post i EU-budgeten, men man tittar även på möjligheten att antingen sätta upp en särskild klimatfond, eller att EU-länderna direkt betalar sin andel till utvecklingsländerna. Kommissionens rekommendation är att man inte skapar någon ny internationell "superfond" för att fördela klimatpengarna, utan att man använder sig av redan befintliga organisationer som t.ex. olika FN-organ.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.