Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM EU-kommissionens nyhetsbrev

Publicerad: 14 September 2009, 22:00

EU vill komplettera BNP med mått för miljö, välmående och livskvalitet Miljö, välmående och livskvalitet måste kunna mätas i siffror. EU-kommissionen har därför beslutat om fem åtgärder i riktning mot att ta fram ett mått på välstånd som är mer komplett än BNP…


Källa: EU-kommissionens nyhetsbrev EU Direkt

EU vill komplettera BNP med mått för miljö, välmående och livskvalitet

Miljö, välmående och livskvalitet måste kunna mätas i siffror. EU-kommissionen har därför beslutat om fem åtgärder i riktning mot att ta fram ett mått på välstånd som är mer komplett än BNP.

– BNP är ett fantastiskt mätverktyg men det räcker inte som guide för ett modernt beslutsfattande. Vi får problem om ekonomisk tillväxt blir det enda måttet på vad framsteg är, säger miljökommissionären Stavros Dimas.

Det svenska EU-ordförandeskapet stöder kommissionens ambitioner.

– Det här rimmar väldigt väl med det svenska EU-ordförandeskapets satsning på en "ekoeffektiv" ekonomi. Visst är det svårt att mäta och värdera faktorer som lycka och livskvalitet men BNP var också ett trubbigt instrument i starten och vi måste starta någonstans, säger Elisabet Falemo som är statssekreterare i Miljödepartementet.

EU-kommissionen planerar bland annat att under 2010 lägga fram ett förslag på ett miljöindex, där indikatorerna handlar om biologisk mångfald, koldioxidutsläpp, avfall, etc. Dessutom ska en europeisk resultattavla över hållbar utveckling tas fram där länders framsteg på miljöområdet visas upp och kan fungera som sporre och inspiration för alla länder. Kommissionen tänker också skärpa och förbättra sin rapportering av sociala förhållanden och orättvisor.

– Om ett land hugger ned skog och säljer virket blir detta mätt som ekonomisk tillväxt även om det på lång sikt skulle kunna vara en förlust för landet. Orkanen Katrina mättes samhällsekonomiskt som en ökning av BNP trots att det för samhället var en katastrof, säger Stavros Dimas.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.