Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM EU fonder

Publicerad: 26 Maj 2010, 22:00

Fonder ska förebygga ny finanskris Om EU-kommissionen får som den vill kommer särskilda fonder att inrättas som ska kunna klara av stora delar av en framtida bankkris. Tanken är att banker och finansinstitut som hamnar i kris ska kunna få hjälp att betala sina skulder, exempelvis om de skulle hotas av konkurs. Medlen till fonderna ska komma från speciella avgifter som banker och finansinstitut själva betalar i förskott…


Källa: EU-kommissionen

Fonder ska förebygga ny finanskris

Om EU-kommissionen får som den vill kommer särskilda fonder att inrättas som ska kunna klara av stora delar av en framtida bankkris. Tanken är att banker och finansinstitut som hamnar i kris ska kunna få hjälp att betala sina skulder, exempelvis om de skulle hotas av konkurs. Medlen till fonderna ska komma från speciella avgifter som banker och finansinstitut själva betalar i förskott.

Grundtanken är enligt EU-kommissionen att se till att banker och finansinstitut kan fullgöra sina åtaganden mot andra, inte att rädda banker. Liksom inom miljörätten ska den som förorenar också vara den som betalar, i enlighet med principen om att förorenaren betalar.

EU-kommissionären för den inre marknaden, Michel Barnier, arbetar för närvarande med en lång rad förslag för att stärka förtroendet för den finansiella sektorn och för att säkra dess funktion vid eventuella framtida kriser. De flesta förslag har tydlig global inriktning. EU:s nya regler och förslag för finanssektorn ligger tydligt i linje med olika åtaganden, bland annat på G20-nivå.

EU-kommissionens förslag om särskilda avgifter för banker och finansinstitut (vilket ligger nära det svenska system som införts) presenterades onsdagen den 26 maj. Idéerna kommer att diskuteras av medlemsstaterna och G20 i juni 2010.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.