Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM EU-direkt

Publicerad: 21 Januari 2009, 23:00

Sveriges tillväxt bedöms minska mindre än EU som helhet Den reala BNP-tillväxten i EU väntas minska med 1,8 procent i år för att sedan återhämta sig något, till en tillväxt på 0,5 procent under 2010. För Sveriges blir nedgången aningen mindre abrupt. EU-kommissionen räknar med att tillväxten minskar med 1,4 procent i år för att följande år, 2010, repa sig och växa med 1,2 procent…


Källa: EU-direkt (nyhetsbrev från EU-kommissionen i Sverige)

Sveriges tillväxt bedöms minska mindre än EU som helhet

Den reala BNP-tillväxten i EU väntas minska med 1,8 procent i år för att sedan återhämta sig något, till en tillväxt på 0,5 procent under 2010. För Sveriges blir nedgången aningen mindre abrupt. EU-kommissionen räknar med att tillväxten minskar med 1,4 procent i år för att följande år, 2010, repa sig och växa med 1,2 procent.

Det spår EU- kommissionen i sin ekonomiska framtidsprognos för 2009-2010, som vanligen släpps i februari, men som i år presenteras redan nu på grund av det ekonomiska läget och för att länderna ska kunna sätta in åtgärder mot eventuella underskott som förutspås.

– Åtgärderna för att stabilisera finansmarknaden, den mindre strikta penningpolitiken och de ekonomiska återhämtningsplanerna gör att vi kan begränsa ekonomins nedgång under året och skapa förutsättningar för en successiv uppgång under andra halvåret. Vår högsta prioritet är att få dessa åtgärder att fungera effektivt, säger Joaquín Almunia som är kommissionär för ekonomiska och finansiella frågor.

Den svagare tillväxten får även betydande konsekvenser för andelen sysselsatta och EU-ländernas offentliga finanser. Arbetslösheten i EU väntas öka väsentligt, från sju procent 2008 till 8,75 procent 2009 och 9,5 procent 2010. Totalt väntas 3,5 miljoner européer förlora jobben. För Sverige spås en arbetslöshet på 7,9 procent för i år och på 8,7 procent för 2010. På grund av bortfall i skattemedel samt minskad tillväxt väntas även EU-ländernas offentliga finanser sjunka dramatiskt och underskottet i EU mer än fördubblas till 4,5 procent för år 2009.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.