Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Energimyndigheten

Publicerad: 21 September 2009, 22:00

Energistatistik för småhus 2008 Användning av olja för uppvärmning och varmvatten i småhus fortsätter att minska. Statistiken för 2008 visar på en minskning med 21 procent jämfört med 2007 och med 75 procent under den senaste femårsperioden…


Källa: Pressmeddelande Energimyndigheten, 2009-09-22

Energistatistik för småhus 2008

Användning av olja för uppvärmning och varmvatten i småhus fortsätter att minska. Statistiken för 2008 visar på en minskning med 21 procent jämfört med 2007 och med 75 procent under den senaste femårsperioden.

Vanligast är fortfarande uppvärmning enbart med el, visar ny statistik från Energimyndigheten.

– Statistiken för småhus 2008 följer i stort de trender vi har sett under 2000-talet; olje- och elanvändning minskar, och fjärrvärme- och biobränsleanvändningen ökar, säger Linn Stengård, handläggare vid Energimyndigheten.

Det vanligaste uppvärmningssättet i småhus är fortfarande uppvärmning enbart med el. Detta har drygt 42 procent av samtliga småhus i Sverige. I denna siffra inkluderas även småhus som värms med värmepumpar. Den ökning av värmepumpar som vi har sett tidigare år har nästan avstannat mellan de två senaste åren.

En kombination av el och biobränsle är det näst vanligaste uppvärmningsalternativet i svenska småhus. Till biobränsle räknas ved, flis, spån och pellets.

– Om trenden med minskad elanvändning och ökad biobränsleanvändning håller i sig kommer biobränsle att stå för lika stor del av energianvändningen som el inom ett par år, säger Linn Stengård.

Antal småhus som används för permanentboende, inklusive småhus på lantbruksfastigheter, uppgick år 2008 till cirka 1,74 miljoner

Om undersökningen

Syftet med energistatistiken för småhus är att ge information om bland annat uppvärmningssätt och energianvändning i permanentbebodda småhus och fritidshus. Resultatet baseras på en enkätundersökning som SCB genomför på uppdrag av Energimyndigheten. Undersökningen är frivillig och enkäterna skickas till cirka 6 800 småhusägare. Undersökningen har genomförts årligen sedan 1977. Mer statistik finns att läsa i rapporten Energistatistik för småhus 2008 som finns att ladda ner till höger på denna sida.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.