Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

pm_e&y

Publicerad: 23 Juni 2009, 22:00

Utländska direktinvesteringar i Sverige förväntas minska Utländska nyinvesteringar i Sverige ökade med 5 procent 2008 jämfört med året innan. Det innebär att Sverige var det femte land i Europa som ökade mest. 2009 förväntas dock investeringarna i Sverige och Europa minska rejält. Det visar Ernst & Youngs globala årliga studie som kartlägger utländska direktinvesteringar…


Källa: Pressmeddelande, Ernst & Young

Utländska direktinvesteringar i Sverige förväntas minska

Utländska nyinvesteringar i Sverige ökade med 5 procent 2008 jämfört med året innan. Det innebär att Sverige var det femte land i Europa som ökade mest. 2009 förväntas dock investeringarna i Sverige och Europa minska rejält. Det visar Ernst & Youngs globala årliga studie som kartlägger utländska direktinvesteringar.

Utländska direktinvesteringar i Europa stagnerade under 2008. Men Europa är fortfarande den största mottagaren av investeringar i världen och tar hem 39 procent av samtliga globala investeringar. Antalet nya arbetstillfällen i Europa på grund av nyinvesteringarna minskade dock med hela 16 procent jämfört med föregående år. Sverige hade 85 direktinvesteringar vilket innebär en femtondeplats i Europa. Storbritannien är det land som är mest attraktivt att investera i, följt av Frankrike och Tyskland. De länder där investeringarna faller mest är Tjeckien, Turkiet och Slovakien.

– Ännu har vi inte sett hur lågkonjunkturen verkligen slår mot investeringarna. Investeringsbesluten för 2008 togs månader innan den finansiella krisen slog till, vilket förklarar varför 2008 ändå blev ett bra år. 2009 blir betydligt tuffare, säger Pär-Ola Hansson som är chef för Transaction Advisory Services på Ernst & Young.

Enligt rapporten visar första kvartalet 2009 en nedgång på 8 procent i nya investeringar jämfört med samma kvartal 2008. Nedgången beräknas accelerera och fler än hälften av tillfrågade företagsledare anger att det inte är aktuellt att expandera under 2009.

– I huvudsak kommer förmodligen 2009 års utländska direktinvesteringar i första hand vara fokuserade på utköp i samband med framtvingade försäljningar av verksamheter som behöver rekonstrueras, säger Pär-Ola Hansson.

Europeiska investerare, främst tyska, engelska och franska, är de som står för flest antal kapitalinvesteringar i Europa (51 %) följt av amerikanska investerare (25 %). BRIC-länderna bidrog med få investeringar i Europa (6 %), men trenden är att Kina och Indien har ökat sina investeringar från 118 till 182 projekt, något som gynnat Storbritannien.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.