Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Dyrt stöd till utveckling av hållbara städer

Publicerad: 19 Maj 2010, 22:00

Dyrt stöd till utveckling av hållbara städer Enligt en utvärdering av Konjunkturinstitutet så är det ekonomiska stödet till åtgärder för att främja hållbara städer inte ett kostnadseffektivt styrmedel. En fortsatt satsning kan inte motiveras utifrån minskningen av växthusgaser…


Källa: Pressmeddelande Konjunkturinstitutet

Dyrt stöd till utveckling av hållbara städer

Enligt en utvärdering av Konjunkturinstitutet så är det ekonomiska stödet till åtgärder för att främja hållbara städer inte ett kostnadseffektivt styrmedel. En fortsatt satsning kan inte motiveras utifrån minskningen av växthusgaser.

Konjunkturinstitutet menar att jämfört med koldioxidskatt och handel med utsläppsrätter är stödet till hållbara städer inte ett kostnadseffektivt klimatpolitiskt styrmedel. Stödet som infördes 2009, inom ramen för den så kallade klimatmiljarden, syftar främst till att främja investeringar i åtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser. Dessutom syftar stödet till att skapa attraktiva, socialt och ekonomiskt hållbara stadsmiljöer, som kan vara förebilder för integrerad stadsplanering och som underlättar spridning av kunskap om sådana stadsmiljöer.

Stödet uppgår totalt till 340 miljoner kronor och riktar sig framförallt mot ny- och ombyggnader i stadsdelar, bostadsområden och kvarter. Under 2009 fördelades 132,5 miljoner kronor till tre olika investeringsprojekt (Malmö, Stockholm och Umeå) och 14 olika planeringsprojekt. De förväntade utsläppsminskningarna varierar totalt mellan 5 000 och 26 000 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) per år i de stödbeviljade investeringsprojekten, beroende på hur energibesparingarna miljövärderas.

Enligt Konjunkturinstitutet har effekten av stödet till olika projekt överskattats eftersom de troligtvis inte skulle ha åstadkommits utan befintliga styrmedel på området som koldioxid- och energiskatter och handeln med utsläppsrätter. Vidare har kostnaderna underskattats eftersom det bland annat inte tagits hänsyn till stödets administrationskostnader.

Även om huvudsyftet med stödet är att minska utsläppen av växthusgaser finns det en grundläggande utvärderingsproblematik i att stödet även syftar till att uppnå andra mål. Dessa underordnade målsättningar är svåra att kvantifiera, vilket innebär att det till exempel inte är möjligt att avgöra vilket projekt som uppnår mest respektive minst social hållbarhet.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.