Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM DTZ undersökning

Publicerad: 11 Maj 2010, 22:00

Fler investerare tror på stigande fastighetsvärden Enligt DTZ:s marknadsundersökning, ”Property Investor Confidence Index” har svenska fastighetsinvesterares tilltro till den svenska marknaden fortsatt att stärkas under det senaste kvartalet…


Källa: Pressmeddelande DTZ

Fler investerare tror på stigande fastighetsvärden

Enligt DTZ:s marknadsundersökning, ”Property Investor Confidence Index” har svenska fastighetsinvesterares tilltro till den svenska marknaden fortsatt att stärkas under det senaste kvartalet.

I likhet med undersökningen förra kvartalet så är förbättringen bred med ett stärkt läge på både hyres- och investeringsmarknaden. På hyresmarknaden har den upplevda situationen förbättrats i synnerhet på kontorsmarknaden där 33 procent (jämfört med 9 procent i föregående kvartal) av investerarna nu tror på en ökad efterfrågan på kontorsyta under det andra kvartalet. Samtidigt är det i dagsläget endast 7 procent (36 procent) som förväntar sig en fortsatt försvagning.

På investeringsmarknaden har direktavkastningskraven för både kontors- och handelsfastigheter fortsatt att stabiliserats under det första kvartalet 2010. Detta samtidigt som ca 80 procent av investerarna förväntar sig oförändrade yieldnivåer under årets andra kvartal. Noterbart är dock att en växande andel också säger sig uppleva en press nedåt på direktavkastningskraven.

– Stabiliserade direktavkastningskrav i kombination med förväntningar om en förbättrad hyresmarknad har påverkat investerares syn på både värdeutveckling och egna investeringar positivt under det senaste kvartalet. Andelen investerare som säger sig vilja nettoköpa fastigheter (anm. köpa mer fastigheter än de tänkt sälja) har fortsatt att öka samtidigt som 95 procent av investerarna nu förväntar sig en positiv eller oförändrad värdeutveckling under det kommande kvartalet. Andelen investerare som förväntar sig stigande fastighetsvärden har mer än fördubblats sedan den förra undersökningen och utgör nu 46 procent av de svarande, säger Patrik Lundström, Senior Consultant på DTZ Consulting & Research.

DTZ:s ”Property Investor Confidence Index” är en marknadsundersökning som företaget varje kvartal skickar ut till 240 svenska och utländska aktörer verksamma på den svenska fastighetsmarknaden.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.