Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM DTZ

Publicerad: 11 Juni 2009, 22:00

Finanskrisen och konjunkturen präglar synen på fastighetsmarknaden Enligt rådgivningsföretaget DTZ:s senaste marknadsundersökning Property Investor Confidence Index fortsätter finanskrisen och lågkonjunkturen att prägla investerarnas syn på den svenska fastighetsmarknaden. Däremot har oron för försämrade finansieringsvillkor bland fastighetsinvesterare minskat väsentligt i betydelse enligt undersökningen…


Källa: Pressmeddelande, DTZ

Finanskrisen och konjunkturen präglar synen på fastighetsmarknaden

Enligt rådgivningsföretaget DTZ:s senaste marknadsundersökning Property Investor Confidence Index fortsätter finanskrisen och lågkonjunkturen att prägla investerarnas syn på den svenska fastighetsmarknaden. Däremot har oron för försämrade finansieringsvillkor bland fastighetsinvesterare minskat väsentligt i betydelse enligt undersökningen.

– Detta är förmodligen ett resultat av de kraftigt sänkta räntorna samt att kreditmarknaden nu återigen fungerat något bättre än tidigare, säger Patrik Lundström på DTZ Research & Consultancy.

Undersökningen visar alltså att finanskrisen och lågkonjunkturen fortsätter att starkt prägla investerarnas syn på den svenska fastighetsmarknaden. Indikatorn visar även att det finns en majoritet som tror på en försämrad hyresmarknad för såväl kontors-, handels- och industrifastigheter. Merparten tror också på fortsatt stigande direktavkastningskrav under innevarande kvartal.

I linje med detta har oron för vakanser också ökat jämfört med tidigare undersökningar. Vakansutvecklingen pekas nu ut som den faktor som kommer att ha störst påverkan på utvecklingen av marknadsvärdena under den närmaste tiden.

DTZ konstaterar dock att det trots den rådande situationen ändå ser något ljusare ut nu än för bara några månader sedan på speciellt transaktionsmarknaden. Tidigare valde många företag att avvakta och inte initiera några affärer, men nu märks en viss ökad tillströmning av transaktionsuppdrag. Utvecklingen kan också skönjas i indikatorn där antalet tänkta ”nettoköpare” ökat något under de två senaste kvartalen.

DTZ:s Property Investor Confidence Index är en marknadsundersökning som företaget varje kvartal skickar ut till 250 svenska och utländska aktörer verksamma på den svenska fastighetsmarknaden.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.