Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Cykelbanor

Publicerad: 7 Januari 2009, 23:00

Cykelbanor är samhällsekonomiskt lönsamma Allt fler stockholmare tar cykeln till arbetet, även under vinterhalvåret. Antalet cyklister har ökat med 50 procent under de senaste 10 åren enligt Stockholms stads mätningar. Cyklandet under vintern har ökat i ännu snabbare takt…


Källa: Pressmeddelande, WSP

Cykelbanor är samhällsekonomiskt lönsamma

Allt fler stockholmare tar cykeln till arbetet, även under vinterhalvåret. Antalet cyklister har ökat med 50 procent under de senaste 10 åren enligt Stockholms stads mätningar. Cyklandet under vintern har ökat i ännu snabbare takt.

Det är inte bara de som har nära till jobbet eller inte har råd med annat som cyklar. Tvärtom visar en ny studie från WSP att cyklisterna har höga inkomster och ofta cyklar långa sträckor. Cyklisterna värderar förbättringar oväntat högt, något som kan göra åtgärder för cykeltrafiken mer samhällsekonomiskt lönsamma än man tidigare har trott.

WSP Analys & Strategi har på uppdrag av Vägverket genomfört en forskningsstudie av cyklisters värderingar av förbättringsåtgärder. Konsultbolaget har under hösten intervjuat cyklister i och runt Stockholms innerstad. De flesta av cyklisterna var på väg till eller från sitt arbete. Studien visar att cyklisterna värderar åtgärder som ger bekvämare och snabbare resor oväntat högt. Tillgång till cykelbanor och bra cykelställ är viktigt. Att minska antalet stopp vid trafiksignaler betyder också mycket.

– Studien ger en ny syn på vilka som cyklar och hur de värderar förbättringar. Ett förvånande resultat är att cyklisterna värderar förbättringar så högt. Tidigare har vi inte haft så bra underlag för att kunna bedöma den samhällsekonomiska lönsamheten av förbättringar för cyklister. Den nya studien visar att cykeln är en viktig del av trafiksystemet och att det bör satsas mer pengar på snabbare, säkrare och bekvämare cykelstråk, säger Maria Börjesson forskare vid WSP Analys & Strategi och teknologie doktor med inriktning mot värderingar av trafikåtgärder.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.